Silnice

Adam Ťoupalík vyhrál závěrečnou etapu Czech Tour, celkově třetí Jakub Otruba

Adam Ťoupalík vyhrál závěrečnou etapu Czech Tour, celkově třetí Jakub Otruba

Skvělou českou tečku udělal v závěrečné etapě závod Czech Tour Adam Ťoupalík z týmu Elkov-Kasper. Ta vedla ze Šumperku s cílem se Šternberku, měřila 176,2 kilometrů a závodníci nastoupali 2982 metrů na Toupalík byl v cíli první. Žlutý trikot bez problémů uhájil německý jezdec Florian Lipowitz ze stáje BORA-hansgrohe, nejlepší z českých cyklistů byl celkově Jakub Otruba (ATT Investmens), který obsadil skvělé třetí místo.

„Skončit na bedně byl můj velký cíl a je to mé nejlepší umístění na Czech Tour. Jsem za to obrovsky rád. Umístění na stupních vítězů je super. Tak těžkou etapu, jako dnes, jsem dlouho nejel. Závodilo se pořád a když jsme najížděli na cílové okruhy, tak jsme potřebovali být vepředu, takže celý den byl v dorazu. Bylo to hrozně těžké a dlouhé,“ řekl Jakub Otruba.

První překvapení přišlo krátce před startem závěrečné etapy. Kvůli nemoci dnes do závodu nenastoupil vítěz sobotní etapy a druhý muž výsledkové listiny Nor Johannes Staune-Mittet ze stáje Jumbo-Visma.

V rychlém sledu v první třetině etapy čekaly na jezdce tři vrchařské prémie na  Přemyslovském sedle, Červenohorském sedle a na Vidly a prvenství na nich sebrali Němec Michel Hessmann, Rakušan Riccardo Zoidl a Fredrik Dversnes z Norska. Peloton však jel prakticky pohromadě, náznaky úniků byly rychle likvidovány.

Až v polovině trati se dostali do úniku Nor Stian Fredheim, Brit Toby Perry, Ital Niccolo Bonifazio a Arthur Kluckers z Lucemburska a poměrně rychle měli k dobru náskok, na 115 km činil téměř tři minuty.

Potom se však rozdíl začal tenčit, v cílovém městě a na okruzích zase zastihl závodníky déšť a necelých třicet kilometrů před cílem měl kvartet k dobru již jen 40 vteřin. Nejdéle odolával letícímu pelotonu Fredheim, ale sedmnáct kilometrů před páskou podlehl přesile i on.

Na okruzích se bojovalo, vytvořila se skupina šesti jezdců v níž byl i Adam Ťoupalík, který necelé tři kilometry před cílem zaútočil. Za ním se vydal ve žlutém jedouc Florian Lipowitz. Ťoupalíka však nedostihl a malý náskok před soupeři uhájil český závodník až do cílové pásky. Vybojoval tak jedno ze svých největších profesionálních vítězství a podtrhl tím velmi dobré vystoupení českých jezdců na domácím závodu.

„Dnes to bylo opět hodně těžké a od začátku se jelo vysoké tempo. Navíc foukal protivítr. Na závěrečných okruzích se v každém kopci závodilo a v tom předposledním jsem měl celkem krizi. Věděl jsem ale, že musím být stále v desítce, abych měl nějakou šanci. V posledním stoupání měl pád závodník z Jumbo-Visma a tak jsem si mohl jet své tempo. Na posledním kilometru jsem si pak vlezl na špici a jel. Při průjezdu cílem jsem se ale neradoval, protože mi rozhodčí asi omylem zvonili poslední okruhu, tak jsem ani nezvedal ruce nad hlavu a radši se dvakrát přes vysílačku ujistil, že je skutečně konec,“ řekl Adam Ťoupalík, který se tím posunul do elitní desítky celkového pořadí.

Výsledky:

4. etapa: Šumperk – Šternberk (176,2 km):

1. A. Ťoupalík (Elkov-Kasper) 4:24:32, 2. Ben Zweihof +4, 3. Lipovitz (oba Něm.) +6, 4. Eriksson (Švéd.) +8, 5. Lamperti (USA), 6. Busatto (It.) oba +16, …9. Otruba (ATT Investments) +22, 14. Řeha +24, 17. Přidal (oba Elkov-Kasper)          +33, 21. Camrda (ATT Investments) +47, 24. Neuman +50, 37. Vysočan (RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol) +3:04, 44. Kukrle (Team Felbermayr Simplon Wels) +3:27, 49. Bárta (Elkov-Kasper) +4:11, 56. Turek +4:33, 68. Petruš (oba ATT Investments) +6:41.

Konečné pořadí:

1. Lipowitz 16:32:10, 2. Zweihoff +2:20, 3. Otruba +2:44, 4. Boneau (Belg.) +2:44, 5. Graat (Niz.) +2:52, 6. Covili (It.) +3:01, …10. A. Ťoupalík +5:00, 15. Camrda +5:57, 22. Kukrle +9:32, 30. Vysočan +15:04, 33. Přidal +17:31, 34. Neuman +17:58, 35. Řeha +18:20, 47. Turek +22:38, 53. Bárta +24:18.

FOTO Czech Tour

Autor článku: Jaroslav Cícha