MTB

ŠKODA Pražský MTB pohár se připravuje na finálový závod v Libuši

ŠKODA Pražský MTB pohár se připravuje na finálový závod v Libuši

Tradiční závod v pražské Libuši – Písnici „O pohár Městské části Praha Libuš“ určí celkové vítěze a majitele unikátních pohárů s pražskou dlažební kostkou jedenáctého ročníku volnočasového seriálu horských kol v olympijském cross country pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů, ŠKODA Pražský MTB pohár.

Trať v Libuši je celoročně udržovaná a využívaná díky týmu SK VELO Praha, vedeného Karlem Kubínem a tento tým je také pořadatelem finálového závodu. Nádherné, divoké údolí libušského potoka neznalého návštěvníka nutí k zamyšlení, zda se opravdu nachází v metropoli hlavního města. Bikový okruh kopíruje lesní pěšiny a cesty, využívá členitý terén a obsahuje vše, co činí MTB tak vyhledávanou a atraktivní disciplínou: traily v lesních pasážích, náročný výjezd, adrenalinový sjezd i úseky.  

„Trať zůstává ve většině stejná s minulými ročníky,“ informuje ředitel závodu Karel Kubín. „Ovšem mění se díky své přírodnosti, tak jak pracuje sama příroda, takže obsahuje celou řadu úseků, zatáček a nerovností, které budou pro jezdce novinkou. Cíleně jsme upravili okruh žákovských kategorií, který je delší, techničtější a závod žáků tak bude spravedlivější i divácky zajímavější. Pro jezdce starších kategorií pak máme připravenou volbu přejezdu potoka, kde mohou volit brod nebo lávku,“ doplňuje Karel Kubín.     

Finálový závod slibuje atraktivní podívanou, jezdce v jednotlivých kategoriích dělí jenom minimální bodové rozdíly, vše je otevřené a o celkových vítězích rozhodne skutečně momentální forma, připravenost a zvládnutí finálového závodu.

To samé se týká soutěže v kategorii týmů. O pouhý bod vede zatím pražský Rexonix před silnými mládežnickými celky Author Team Stupno a Cycling Academy Tábor. Ovšem minimální bodová ztráta dělí i řadu dalších celků a z minulosti víme, že favorizované kluby většinou nedokázaly udržet své vedení a v emotivní atmosféře a psychickém tlaku finálového závodu podlehly svým soupeřům.

FOTO Pavel Křikava

Autor článku: Jaroslav Cícha