Silnice

Češky dominují na Tour de Feminin: 2x Kopecky, 1x Bajgerová

Češky dominují na Tour de Feminin: 2x Kopecky, 1x Bajgerová

Dokonalou exhibicí českých cyklistek je zatím etapový závod kategorie 2.2 Tour de Feminin v Krásné Lípě a okolí. Julia Kopecky (AG Insurance-Soudal NXTG) vyhrála po úvodní časovce i další etapu a průběžně vede, Nikola Bajgerová (MAT Atom Deweloper Wrocław) pak ovládla spurt sobotní etapy.

Bajgerová zvítězila v hromadném dojezdu v Rumburku. Ve sprinterském finiši porazila Nizozemky Mirre Knavenovou a Femke de Vriesovou. Julia Kopecky v etapě poznamenané přívalovými dešti bez problému udržela vedení v průběžném pořadí, když cílem projela na čtvrtém místě.

Bártová v úniku

Ve 110 kilometrů dlouhé etapě vedoucí Šluknovskou pahorkatinou byla k vidění řada krátkých úniků, ale žádný nevydržel až do cíle. Největší náskok si v první polovině etapy vypracovaly Gabriela Bártová z pražské Dukly a Polka Katarzyna Wilkosová (MAT Atom Deweloper).

Útok vyprovokovala dráhová reprezentantka Bártová, ale vedoucí duo bylo dostiženo ještě před druhou vrchařskou prémií, kterým i ve třetí etapě dominovala Mirre Knavenová (AG Insurance-Soudal NXTG). Devatenáctiletá závodnice, která je přítelkyní českého profesionála Pavla Bittnera a dcerou vítěze Paříž-Roubaix z roku 2001 Servaise Knavena, vyhrála první tři vrchařské prémie a na té poslední byla druhá, takže s přehledem udržela dres nejlepší vrchařky.

Všechny další útoky měly jen krátkou životnost, proto se do cílového Rumburku dojíždělo pohromadě. Tým MAT Atom Deweloper rozjel spurt pro Nikolu Bajgerovou a ta se svým kolegyním odměnila vítězstvím v etapě.

„Tým mi to skvěle připravil a do poslední zatáčky jsme najížděla na třetím místě. Dojezd tady je technický, a to mi vyhovuje, ale na kostkách mi těsně před cílem spadl řetěz. Naštěstí to stačilo, kdyby byl cíl o trochu dál, tak bych nevyhrála,“ řekla česká reprezentantka.

Pro české závodnice byl třetí den Tour de Feminin velmi úspěšný, protože vedle vítězky a čtvrté Julie Kopecky na šestém místě dojela Barbora Němcová a na osmém Adéla Marková, obě závodnice Dukly Praha.

Kopecky nastoupí do závěrečné etapy s devíti vrchařskými prémiemi ve žlutém dresu. Před druhou Lore De Schepperovou, svou stájovou kolegyní, vede o 44 sekund, třetí Holanďanka Femke de Vriesová ztrácí už 1:06.

Kopecky ukazuje v závodě skvělou formu, po triumfu ve čtvrteční časovce vyhrála i páteční etapu, když zaútočila 6 kilometrů před cílem a do cíle dorazila s náskokem 17 sekund před skupinou pronásledovatelek. „Tým pro mě skvěle pracuje, takže bych to holkám ráda vrátila a vybojovala celkové prvenství,“ uvedla devatenáctiletá členka početné cyklistické rodiny. Její bratři Tomáš a Matyáš jsou také profesionálními závodníky.

Vítězka Julia Kopecky v cíli promáčené druhé etapy Tour de Feminin

Foto: Josef Vaishar/Cycling.photography

Autor článku: Jan Krůta