Silnice

Jan Hirt: „Pro mě i tým bylo Giro hodně dobré“

Jan Hirt: „Pro mě i tým bylo Giro hodně dobré“

Ve stínu hokejového mistrovství světa byl letošní ročník Giro d´Italia. Ale i tam byla česká stopa hodně výrazná. Na osmém místě v celkovém pořadí skončil jezdec stáje Soudal-Quick Step Jan Hirt a podruhé v kariéře se dostal do Top Ten na závodech Grand Tour. Kromě něj se to povedlo ještě pětkrát Romanu Kreuzigerovi a třikrát Leopoldu Königovi. Šestý skončil Hirt na Giru před dvěma lety.

„Když bych to chtěl srovnávat, tak si myslím, že to bylo těžké podobně. Letos jsem nemohl do úniků, bylo hodně časovkářských kilometrů a to není moje parketa. Ale byl jsem konstantnější celé tři týdny, minule jsem byl lepší v závěru. Podpora týmu byla malá i když rovináři se snažili mě dovést pod kopec. Šesté místo je určitě lepší a tehdy jsem měl jen hodně malý odstup na čtvrté místo. Letošní umístění je cenné v tom, že trať nebyla na mě stavěná,“ řekl Jan Hirt. Stejně jako v roce 2022 měl podporu týmu prakticky minimální. „Kolem desátého místa to lze zajet, ale když chce někdo myslet na podium, tak to asi nejde. Přestože mi tentokrát nevyšel žádný únik, nemám se za co stydět, naopak mám příjemný pocit.“

Na Giru prý byla super parta a s celým týmem si Jan Hirt prý závod užil. „Máme čtyři vyhrané etapy a top 10 v celkovém pořadí. Pro tým i pro mě samotného to bylo dobré Giro, krizi jsem neměl žádnou. Tým je nadšen, minimálně jsme naplnili to, s čím jsme do závodu šli, ne-li byly výsledky ještě o trochu lepší než jsme doufali,“ zhodnotil Jan Hirt.

Před dvěma lety kromě šestého místa ozdobil český jezdec svůj výkon i vyhranou etapou. Letos se prakticky do úniku nedostal. „Jediná šance, kdy jsem asi mohl být v úniku, byla v desáté etapě, kdy na nás Bardet se Zanou v úniku něco najeli. Kdybych se do něj dostal s nimi, byla by to ještě jiná písnička. Zkusil jsem pak jít do úniku v další etapě, ale to už mě ostatní týmy dopředu pustit nechtěly.“

O svém dalším závodním programu zatím jasno nemá vůbec. „Nyní mám nějakou pauzu. Měl jsem jet Kolem Švýcarsko, ale nakonec z toho asi sejde, protože možná budu rezerva na Tour. Samozřejmě by bylo určitě fajn Tour jet, ale byl to další měsíc stresu,  musel bych na vysokohorskou přípravu a bylo by to hodně práce. Pokud nepojedu Tour, tak asi začnu zase závodit na Czech Tour a možná pojedu Vuelta,“ dodal Jan Hirt.

FOTO Soudal-Quick Step

Autor článku: Jaroslav Cícha