Silnice

Vacek a Kopecky mistry republiky v časovce

Vacek a Kopecky mistry republiky v časovce

Mathias Vacek ze stáje Lidl-Trek a Julia Kopecky (AG Insurance – Soudal) se v Jevíčku stali mistry republiky v časovce. Pro oba jde o první tituly v elitních kategoriích.

Vacek potvrdil skvělou formu z posledních dní, kdy skončil druhý Kolem Belgie a stejné místo tam obsadil i v úvodní časovce. Dvaadvacetiletý cyklista v Jevíčku na časovce dlouhé 46,5 km doslova deklasoval zbytek startovního pole. Druhého Josefa Černého (Soudal-Quick Step) porazil o 2:04 min., třetí skončil obhájce prvenství Jakub Otruba (ATT Investments).

„Ze začátku jsem byl trochu nejistý, abych si dobře rozvrhl síly. Ale hned po startu jsem cítil, že mám dobré nohy, a ještě se to v průběhu časovky zlepšovalo. Všechno šlo podle plánu, a nakonec to bylo vidět i na tom rozestupu,“ prohlásil Vacek.

„Mathias časovku vždycky uměl, ale těch 47 kilometrů je nezvykle dlouhých, to už se ve světě skoro nejezdí. Měl jsem trochu obavy, aby celou dobu vydržel jet konstantní tempo, ale zvládl to skvěle a měl tam ještě rezervu,“ pochválil svého syna Karel Vacek, který jel celou časovku za Mathiasem v doprovodném voze.

Kopecky, 19letá česká reprezentantka žijící v Nizozemsku, slavila na trase dlouhé 31 kilometrů první titul v elitní kategorii. O 7 sekund porazila zkušenější Nikolu Noskovou, majitelku tří časovkářských zlatých medailí. Překvapivě třetí skončila Jana Milec-Jiřincová, ročník narození 1986, která byla o čtyři vteřiny rychlejší než obhájkyně zlata Eliška Kvasničková.

„Jsem zvyklá na časovky o délce 15 až 20 kilometrů, třicet jsem ještě nikdy nejela. Ale věděla jsem, že tak dlouhou časovku na mistráku pojedeme, tak jsem na to měsíc trénovala a jezdila delší intervaly. Chtěla jsem titul, byl to můj cíl. Kdybych nevyhrála, budu smutná,“ prozradila Kopecky.

Julia Kopecky při časovce.

Dobrou formu by vítězka nedávného etapového závodu Tour de Feminin ráda prodala i v sobotním silničním závodě. „Okruh je těžký, snad se to roztrhá. Určitě nesmím čekat na spurt, který nemám tak dobrý,“ plánovala šampiónka v časovce, která je ve hře o jediné české místo pro olympijský silniční závod žen.

Rubeš má titul ve třiadvacítce

Stáj Elkov Kasper slaví hned dvě pódiová umístění v časovce mužů do 23 let. Zlato vybojoval Daniel Rubeš a bronz Jan Lukeš. Mezi ně se dokázal vklínit Jan Bittner (ATT Investments). Úspěch královéhradecké stáje v mistrovské časovce podtrhl čtvrtou příčkou Tomáš Přidal.

Mistr republiky v kategorii mužů do 23 let Daniel Rubeš.

Suverénní Šumpík

Titul v kategorii juniorů získal největší favorit časovky Pavel Šumpík (Roman Kreuziger Cycling Academy), který proletěl trasu dlouhou 31 km rychlostním průměrem 50,1 km/h a zvládl stejně dlouhou časovku rychleji než mistr republiky v kategorii U23. Druhého Matěje Pitáka (Mapei Merida Kaňkovský) porazil skoro o dvě minuty. Bronz vybojoval Matyáš Polák (Lawi junior team).

„Cítil jsem se hodně dobře, od začátku mi všechno sedlo. Doufal jsem, že vyhraju, ale nečekal jsem, že to bude s takovým náskokem. Trať mi seděla, bylo to hodně na sílu, a to mi vyhovuje,“ řekl Šumpík.

Nejlepší českou juniorkou v časovce je Nela Kaňkovská (ASO Dukla Brno).

Pavel Šumpík na trati mistrovské časovky.

V Jevíčku se při společném šampionátu rozdělovaly i slovenské tituly. Mezi muži triumfoval Lukáš Kubiš z českého týmu Elkov Kasper, nejlepší ženou je Nora Jenčušová (BePink-Bongioanni). Kategorii juniorů ovládl Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová) a titul mezi juniorkami získala Viktória Chladoňová (Climberg Sport Team).

Výsledky časovek

Muži (46,5 km): 1. M. Vacek (Lidl-Trek) 52:51 (průměr 52,8 km/h), 2. Černý (Soudal-Quick Step) +2:04, 3. Otruba +2:08, 4. Řeha (oba ATT Investments) +3:15, 5. A. Ťoupalík (TDT-Unibet CT) +3:39, 6. Turek (ATT Investments) +3:55.

Ženy (31 km): 1. Kopecky (AG Insurance – Soudal) 41:33 (průměr 44,7 km/h), 2. Nosková (Cofidis) +7, 3. Milec-Jiřincová (TFD) +48, 4. Kvasničková (Team Komugi-Grand Est) +52, 5. Němcová (Dukla Praha) +1:08.

Muži U23 (31 km): 1. Rubeš (Elkov Kasper) 37:20 (průměr 49,8 km/h), 2. J. Bittner (ATT Investments) +46, 3. Lukeš +1:07, 4. Přidal (oba Elkov Kasper) +1:09, 5. Elbadri (ACS Development) +1:54.

Junioři (31 km): 1. Šumpík (Roman Kreuziger Cycling Academy) 37:09 (průměr 50,1 km/h), 2. Piták (Mapei Merida Kaňkovský) +1:52, 3.  Polák (LAWI junior team) +2:06, 4. Pešek (Roman Kreuziger Cycling Academy) +2:11, 5. Vavro (Dukla Praha) +2:15.

Juniorky (15,5 km): 1. N. Kaňkovská (ASO Dukla Brno) 21:17 (průměr 43,7 km/h), 2. A. Hanáková (Hanák Sisters Cycling Academy) +16, 3. Hezinová (Doltcini-Watersley R+D Cycling Team) +21.

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Jan Krůta