Silnice

Němcová slaví nečekaný titul mezi ženskou elitou, Šumpík přidal další zlato

Němcová slaví nečekaný titul mezi ženskou elitou, Šumpík přidal další zlato

Devatenáctiletá Barbora Němcová z Dukly Praha dosáhla největšího úspěchu dosavadní kariéry. I když nepatřila k největším favoritkám, získala trochu překvapivě titul mistryně republiky v silničním závodě.

„Je to skvělý pocit, ale ještě to pořádně nedokážu pobrat,“ říkala bezprostředně po dojezdu Němcová.

„Přitom když jsem se ráno probudila, byla jsem úplně bez energie. A ze začátku se mi nejelo vůbec dobře. Ale pak se to trochu zlepšilo a štěstí bylo na mé straně. Naším cílem byl titul pro Duklu a jsem strašně ráda za podporu týmu. Bez nich bych nic nedokázala,“ líčila česká šampiónka.

Odjely s Chladoňovou

Od začátku se závodilo aktivně a k vidění byla řada nástupů. Ten rozhodující přišel ve třetím okruhu, kdy atakovaly Němcová se slovenskou talentovanou juniorkou Viktórií Chladoňovou (Climberg Sport Team). Dojely závodnice před nimi a pak pokračovaly samy.

Němcové navíc ve skupině za vedoucí dvojicí pomáhala obhájkyně prvenství Jarmila Machačová, která likvidovala nástupy. Nějakých 10 kilometrů před cílem měly vedoucí závodnice k dobru přes minutu a bylo jasné, že získají tituly ve svých kategoriích.

Chladoňová měla v závěru více sil, v posledním stoupání ještě Němcové nastoupila a do cíle přijela s náskokem 30 sekund. Po triumfu v časovce tak slavila slovenské juniorské double. „Má určitě větší podíl na tom, že náš únik vydržel,“ vysekla poklonu slovenské závodnici.

Němcová brala český elitní titul, stříbro získala Nikola Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wrocław) a bronz mistryně republiky v časovce Julia Kopecky (AG Insurance – Soudal). Slovenský ženský titul vybojovala v elitní kategorii Nora Jenčušová (BePink-Bongioan).

Šumpík potvrdil roli favorita

Nejlepší český junior současnosti Pavel Šumpík z týmu Roman Kreuziger Cycling Academy potvrdil v silničním závodě své kategorie roli největšího favorita a po zlatu z časovky získal další titul. Ve stejném čase jako on projel cílem jeho stájový kolega Adam Pešek, bronz bral Jan Faltýnek z Dukly Praha, který vyhrál spurt další početné skupiny. Ta dojela do cíle s více než dvouminutovou ztrátou.

„Je to neskutečný pocit, takhle jsem si to vysnil. Ani tomu pořádně nemůžu uvěřit,“ přiznal 17letý Šumpík. Více než polovinu závodu jel v úniku právě s týmovým kolegou Peškem. „Možná to vypadalo jednoduše, ale rozhodně to nijak snadné nebylo, protože jsme dlouhou dobu jeli vpředu jen ve dvou. Ale ukázali jsme, že jsme nejsilnější tým v Česku a jsem za to moc rád,“ dodal šampión.

A jaký byl plán vedoucí dvojice do samého závěru? „Říkali jsme, že to necháme náhodě, ale nakonec jsme si při nájezdu do cílové rovinky dali kámen, nůžky, papír. Měl jsem štěstí a jedna výhra znamenala druhou výhru,“ dodal s úsměvem Šumpík, který už má na příští sezonu podepsáno do zatím nejmenovaného development týmu jednoho z gigantů WorldTour.

Slovenským juniorským mistrem se stal Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová).

Hezinová nejlepší juniorkou

Mezi juniorkami zvítězila Daniela Hezinová (Doltcini-Watersley R+D Cycling Team), stříbro brala mistryně v časovce Nela Kaňkovská (ASO Dukla Brno) a bronz Kateřina Douděrová (BB Com Cycling Team).

Přehled výsledků:

Ženy (101,6 km): 1. Němcová (Dukla Praha) 2:44:55, 2. Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wrocław), 3. Kopecky (AG Insurance – Soudal), 4. Burlová (Lifeplus – Wahoo), 5. Zemanová (Brilon Racing Team MB), 6. Nosková (Cofidis women team) všechny +53.

Junioři (127 km): 1. Šumpík 3:01:54, 2. Pešek (oba Roman Kreuziger Cycling Academy) stejný čas, 3. Faltýnek (Dukla Praha), 4. Hájek (Brilon Racing Team MB), 5. Nágr (SportRaces) všichni +2:37.

Juniorky (101,6 km): 1. Hezinová (Doltcini-Watersley R+D Cycling Team) 2:46:35, 2. N. Kaňkovská (ASO Dukla Brno) +1:52, 3. Douděrová (BB Com Cycling Team) +3:26.

Foto: Miloš Lubas

Autor článku: Jan Krůta