Silnice

Tomáš Přidal mistrem republiky na silnici

Tomáš Přidal mistrem republiky na silnici

Šampionát dnes vyvrcholil závodem můžu Elite s kompletní českou i slovenskou špičkou na startu. Na závodníky čekala porce 203,2 kilometrů na 25,4 km dlouhém okruhu, jenž muži absolvovali celkem 8x. Průběh závodu po startu byl poměrně standartní, na čele se postupně vytvořilo několik úniků, ze kterých vzešla devítka závodníků. Dvojnásobné zastoupení zde měly velmi početné týmy Elkov Kasper a ATT Investments, což mělo dost zásadní vliv na tempo pelotonu a náskok této skupiny chvílemi šplhal k sedmi minutám. Několikrát se skupinu pokusili dojet na vlastní pěst jedni z favoritů závodu jako Pavel Bittner či Josef Černý a ačkoliv se Bittnerovi podařilo pelotonu odjet na necelé dvě minuty, na čelo se nedotáhl. 

První větší dělení přišlo v pátém okruhu, kdy se skupina favoritů ve složení Vacek, Kopecký, Jakub Ťoupalík, Řeha, Kubiš a Svrček odělila od pelotonu a započala stíhací jízdu vedoucí skupiny. Nejdříve pohltili Bittnera a později odpadlíky vedoucí skupiny, ve které se výrazně zrychlilo a vyselektovala se z ní šestice závodníků – Schural, Kukrle, Kmínek, Přidal, Lukeš, Kašpar. Stíhací jízda trvala další dva okruhy a čelní skupina se nechtěla svého náskoku vzdát. Při posledním průjezdu Palackého náměstím v Jevíčku byl rozestup obou skupin na minutě a půl a stále nebylo rozhodnuto. 7 km před cílem, pod největším kopcem okruhu, vedoucí skupina mírně zvolnila a začala taktizovat. 

Chvílemi se zdálo, že by se Vacek, který druhé skupině sám odjel, mohl dotáhnout. To se však nestalo. Poté, co se ze sedla jako první ve stoupání zvedl Kmínek, následovali ho další 3 závodníci. Pak začala opravdová bitva, kdy se v rychlém dojezdu okruhu, který byl posledních 5 kilometrů spíše z kopce, neustále nastupovalo. 

O vítězi nakonec musel rozhodnout závěrečný spurt trojice Kmínek, Přidal a Kukrle. Vítězství pro sebe urval teprve dvacetiletý Tomáš Přidal z Elkov Kasper, kterému po těžkém závodě zbylo více sil než druhému Kukrlemu a třetímu Kmínkovi. Výborný den týmu Elkov Kasper navíc završil slovenským titulem Lukáš Kubiš.

Výsledky:
Muži (203,2 km):

  1. Přidal (Elkov-Kasper) 4:44:42, 2. Kukrle (Felt Felbemayr) stejný čas, 3. Kmínek (Padronés-Cortizo) +1, 4. Schuran (ATT Investments) +13, 5. M. Vacek (Lidl-Trek) +1:13, 6. Kašpar (ATT Investments) +1:53.

Autor článku: Štěpán Klíma