Sálovka

Tým Svitávky získal titul mistra ČR U23 v kolové

Tým Svitávky získal titul mistra ČR U23 v kolové

V severočeské Chrastavě se v sobotu 22. června uskutečnil finálový turnaj mistrovství ČR v kategorii U23 a nejlépe z něj vyšel tým MO Svitávky (David Petr/Michal Musil). Ve finálovém utkání proti Sokolu Zlín (Vojtěch a Jáchym Baxovi) se Svitávka dostala do vedení, které udržela až do konce a po vítězství 4:2 se mohla radovat ze zisku titulu. Díky lepšímu umístění na tomto finálovém turnaji zvítězila také v nominaci na mistrovství Evropy této věkové kategorie. To se uskuteční 21. září v Německém Grosskoschenu.

O titul a medaile bojovalo šest nejlepších týmů uplynulé sezóny – Svitávka, Zlín, Šitbořice, Chodska, kombinovaný tým Svitávky a Plzně a také pořádající Chrastava.

Právě domácí Spartak Chrastava (Lukáš Pospíšil/Matěj Rožec) hájil po dvou odehraných soutěžních kolech průběžné třetí místo. Před domácím publikem se jim podařilo získat 7 bodů za dvě vítězství a remízu. To ale přesto stačilo na třetí místo a zisk bronzových medailí.

Největší boj o prvenství v turnaji byl dle vývoje letošní sezóny očekáván mezi celky Zlína a Svitávky. Po dvou soutěžních kolech vedl Zlín v nominaci na mistrovství Evropy o dva body. Finálový turnaj ale vždy nabízí dvojnásobný bodový příděl, a tak bylo před posledním hracím dnem vše otevřené.

Oba celky zvládly dle očekávání ostatní zápasy bez ztráty bodu a o konečném pořadí i titulu mistrů republiky pro rok 2024 tak rozhodl přímý souboj těchto dvojic.  Mistrovství Evropy se zpravidla účastní 8 až 10 nejlepších mládežnických týmů Evropy a ČR by měla po loňském zisku bronzových medailí mít nárok na dvě startovní místa. O tom, zda-li bude mít ČR jedno nebo dvě želízka v ohni, rozhodne počet přihlášených celků z okolních států.

Autor článku: Jaroslav Cícha