Silnice

Bittner spurtoval v úvodní etapě Czech Tour druhý

Bittner spurtoval v úvodní etapě Czech Tour druhý

Pavel Bittner (Team dsm-firmenich PostNL) obsadil druhé místo v úvodní etapě letošního ročníku Czech Tour, která vedla z Prostějova do Ostravy. V závěrečném spurtu hlavního pole po kostkách byl nad jeho síly pouze Američan Luke Lamperti z týmu Soudal Quick-Step, který oblékl žlutý dres.

V cílovém spurtu jako první rozkmital nohy Bittner, jemuž se do poslední levotočivé zatáčky 400 metrů od pásky podařilo vjet na ideální pozici. Sázka na dlouhý nástup však vzala za své jen pár metrů před páskou, kde měl o trochu více sil Američan.

„Chtěl jsem sice vyhrát, chybělo málo, ale druhé místo před domácím publikem se počítá. Fanoušci jsou od prvního dne skvělí, atmosféra je vynikající. Cítím formu a myslím, že jsou ještě další etapy, kde je šance na vítězství,“ řekl Bittner. Není sice specialista na prudká stoupání, ale jeho tým chce na Czech Tour vyhrát etapu. „Máme vrchaře,“ ujistil 21letý rodák z Olomouce. 

Zahajovací etapa 16. ročníku Czech Tour měřila 151,3 km, peloton zavedla na jedinou vrchařskou prémii 2. kategorie na Kozlově a v závěru odpoledne se měl naplnil předepsaný scénář v podobě hromadného dojezdu na Masarykově náměstí v Ostravě, kam se závod vrátil po pěti letech.

Kalojíros a Řeha v dlouhém úniku

Jakmile Leopold König, ředitel národní tour, odmával po 13. hodině ostrý start, Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling) a Filip Řeha (ATT Investments) nedokázali zkrotit své ambice a bez respektu k osmičce worldtourových formací, které pořadatelé letos dostali na start, se pustili do samostatného úniku, v němž nakonec dostali několikahodinový prostor.

Výhoda české dvojice dosáhla maximálně 5minutové hranice. Kalojíros s Řehou si zazávodili o body nejdřív na vrchařské prémii a pak i na té rychlostní. Obě vybojoval starší z dua Kalojíros a do druhého dějství oblékne dres s puntíky, protože ten sprinterský mu dík vyššímu bodovému přídělu z cíle vyfoukl Lamperti. Protože je ale Američan průběžným lídrem celého závodu, zelený trikot místo něj poveze Bittner.

Právě vrchařská prémie na Kozlově probudila peloton a ten začal neúprosně stahovat odstup vedoucího tandemu. Po stovce kilometrů etapy klesla výhoda na dvě minuty a 24 km od konce už to byla rovná minuta.

Když už začal peloton dvěma odvážlivcům 10 km od finiše dýchat na záda, vzal to Kalojíros na sebe, dvakrát Řehovi nastoupil a jeho druhá akcelerace celodenní jednotu rozbila. I tato last minute snaha jednotlivce však byla před hladovým pelotonem plným sprinterů marná. Sedm kilometrů před cílem hlavní pole pohltilo Řehu a 2 km nato taky staršího z dvojice.

Pak už ke slovu přišly spurterské vláčky. A v konečném souboji Bittner odvážně nastoupil, ale poslední slovo měl Lamperti, který závodí teprve první rok mezi profesionály. „Pro mě je vždycky těžké uspět v rovinaté etapě,“ říkal 21letý Američan. „Zvlášť když tu máte týmy plné sprinterů. Ale stejně nikdy nevíte. Díky týmu, jsem šťastný.“

Výsledky 1. etapy (151,2 km): 1. Lamperti (USA/Soudal-Quick Step) 3:30:25, 2. Bittner (ČR/Team dsm-firmenich PostNL), 3. Einhorn (Izr./Israel Premier Tech Academy), 4. Zijlaard (Niz./Tudor), 5. Molano (Kol./UAE Team Emirates) vš. stejný čas, … 14. Neuman (ČR/ATT Investments) stejný čas.

Foto: Czech Tour

Autor článku: Jan Krůta