Silnice

Pustevny určily nového lídra Czech Tour, vede Švýcar Hirschi

Pustevny určily nového lídra Czech Tour, vede Švýcar Hirschi

Novým lídrem cyklistické Czech Tour se stal po druhé etapě s cílem na Pustevnách její vítěz, Švýcar Marc Hirschi z formace UAE Team Emirates.

Hirschi v posledním kilometru stoupání na Pustevny předvedl nástup, jakými je pověstný jeho slavnější stájový kolega Pogačar. Pětadvacetiletý Švýcar nejprve dojel Kevina Vermaerkeho z DSM, který se na posledních 3 kilometrech cílového stoupání odtrhl ze skupiny největších favoritů a už si myslel na prvenství, ale na zrychlení Hirschiho neměl šanci.

Dlouhým spurtem do cíle si Hirschi přivezl náskok osmi sekund na Diega Ullisiho, svého kolegu z týmu, třetí dojel dalších 7 sekund zpět Kolumbijec Sergio Higuita v barvách Red Bull-Bora-hansgrohe.

„Taktika dnes byla jet na mě a na Diega, ale všichni v kopci vyčkávali,“ vyprávěl švýcarský vítěz etapy Tour de France z roku 2020 a teď i 2. etapy Czech Tour. „Ale když máte nohy, a my je měli, tak jsem za to vzal. Bylo to těžké, dvakrát vyjet na takový kopec, ale máme vítězství i dres lídra.“

Teprve na 80. kilometru se zrodil únik, když za štěstím vyrazil Kanaďan Pier-André Côté z farmy Israel Premier Tech a dostal od pelotonu výhodu 2 minuty. Do jeho stíhání se pustili Michal Schuran (ATT Investments) a Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette), ale majitel puntíkatého dresu pykal za únik v předchozím dni a zacouval zpět do hlavního pole, zatímco Schuran osamoceného Kanaďana dojel a vyhrál druhou horskou prémii.

Dvojici následně doplnili ještě Španěl Javier Serrano (Polti Kometa) a Brit Charlie Paige (TDT Unibet). Tato čtyřka si do Rožnova pod Radhoštěm přivezla 3minutovou výhodu. Únik se však při prvním výjezdu na Pustevny rozdrobil, Schuran zůstal jen se Serranem a nakonec český jezdec sesbíral o samotě nejvíc vrchařských bodů.

Po sjezdu z Pusteven se 22 km od konce etapy pole hlavních hvězd spojilo a závod začal od nuly nanovo. Favorité se chystali podruhé do 9kilometrového stoupání s cílem 1 010 metrů nad mořem a nejsilnější ze všech byl Hirschi.

V sobotu peloton vyrazí z Moravské Třebové, rodného města ředitele závodu Leopolda Königa, přes jesenické vrcholy k přečerpávací elektrárně na Dlouhých Stráních, dost možná nejnáročnějšího stoupání Czech Tour. Na trati dlouhé 134 kilometrů závodníky prověří 2400 metrů převýšení.

Výsledky 2. etapy (Zlín – Pustevny, 172,7 km): 1. Hirschi (Švýc./UAE Emirates) 4:17:42, 2. Ulissi (It./UAE Emirates) +11, 3. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe) +14, 4. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL), 5. Fabbro (It./Polti Kometa), 6. Alaphilippe (Fr./Soudal-Quick Step) všichni +17, … 19. Voltr (ČR/Pierre Baguette) +57, 29. Otruba (ČR/ATT Investments) +1:34, 32. A. Ťoupalík (ČR/TDT-Unibet), 33. Boroš (ČR/Elkov-Kasper) oba +1:46.

Průběžné pořadí: 1. Hirschi 7:47:57, 2. Ulissi +15, 3. Higuita +20, 4. Vermaerke, 5. Brenner (Něm./Tudor), 6. Fabbro všichni +27, …19. Voltr +1:07, 30. Otruba +1:44, 32. Boroš33. A. Ťoupalík oba +1:56.

Foto Czech Tour Jan Brychta, Markéta Navrátilová

Autor článku: Jan Krůta