MTB

Mezinárodní sportovní arbitráž odmítla stížnost Jitky Čábelické

Mezinárodní sportovní arbitráž odmítla stížnost Jitky Čábelické

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) odmítla na svém zasedání přímo v dějišti olympijských her v Paříži žalobu české reprezentantky v cross country horských kol Jitky Čábelické, která zpochybňovala nominaci Českého svazu cyklistiky na olympiádu.

Čábelická nařkla již dříve Český svaz cyklistiky z porušení nominačních kritérií. Prostřednictvím svých zástupců podala podněty k prošetření na Český olympijský výbor, Kontrolní komisi ČSC, UCI a další instituce.

Do Paříže byla nominována Adéla Holubová, která se v neděli postaví na start závodu žen v cross country jako jediná česká zástupkyně. Vše proběhlo v souladu s platnými nominačními kritérii a posledním důležitým faktorem byl vzájemný souboj obou bikerek na závodě ČP v Bedřichově, kde Holubová suverénně vyhrála a Čábelická nedokončila.

Po něm trenérská rada navrhla nominaci s přihlédnutím ke všem nominačním kritériím a na základě porovnání vzájemné výkonnosti obou jezdkyň navrhla Holubovou. Komise MTB nominaci potvrdila.

Jako na poslední instituci se nyní Jitka Čábelická obrátila na Mezinárodní sportovní arbitráž, kterou žádala, aby byla změněna nominace. Znovu napadla rozhodnutí ČSC a ČOV týkající se nominace na OH a žádala, aby ad hoc divize CAS rozhodla, že ČSC a ČOV nedodržely platná nominační kritéria. Zároveň apelovala, že ČSC a ČOV jsou povinny znovu zvážit nominaci na olympijské hry 2024 a zajistit nominaci paní Jitky Čábelické pro tuto disciplínu.

„Český svaz cyklistiky obdržel ve středu oznámení Mezinárodní sportovní arbitráže, že závodnice Jitka Čábelická podala žalobu ve věci porušení nominačních kritérií na olympiádu a žádala arbitrážní soud o přehodnocení nominace. Jako odpůrce v řízení vystupoval kromě Českého svazu cyklistiky i Český olympijský výbor, jako zúčastněná osoba pak byla přizvána Mezinárodní cyklistická unie. Navíc Jitka Čábelická uvedla jako další stranu sporu nominovanou Adélu Holubovou, což považujeme za absolutně nefér,“ popsal prezident Českého svazu cyklistiky Petr Marek.

Stejný názor sdělil ve svém vyjádření i zástupce UCI, když poukázal, že celý spor je ze strany Jitky Čábelické uměle prodlužován, což velmi ovlivňuje přípravu oprávněně vybrané závodnice Holubové v době ze sportovního hlediska nanejvýš nevhodné.

Český svaz cyklistiky zastupovala na jednání advokátní kancelář ROWAN LEGAL s.r.o., konkrétně Mgr. Michal Čáp. A dnes odpoledne padl finální verdikt. „Panel rozhodců žalobu pár hodin před zahájením Her zamítá,“ píše se v rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže s tím, že celé odůvodnění bude uveřejněno později.

„Jsme rádi, že I Mezinárodní sportovní arbitráž potvrdila naše rozhodnutí, protože jsme postupovali v souladu s platnými nominačními kritérii a nedošlo k žádnému porušení pravidel. Zároveň věříme, že tyto negativní útoky nijak nepoznamenaly Adélu Holubovou a v neděli jí budeme držet palce k co nejlepšímu výsledku,“ dodal prezident ČSC.

Autor článku: Admin