Silnice

Brit Gloag první na Dlouhých stráních, žlutý dres drží Hirschi

Brit Gloag první na Dlouhých stráních, žlutý dres drží Hirschi

Senzační vítězství oslavil Thomas Gloag, britský cyklista ve službách týmu Visma Lease a Bike, ve třetím dějství Czech Tour 2024! Nejlepším domácím jezdcem byl stejně jako v pátek na 19. místě Martin Voltr.

Dvaadvacetiletý Gloag rok nezávodil poté, co jej srazilo auto. Hrozilo, že bude muset ukončit kariéru. Největší tuzemský etapový závod pro něj představuje comeback do vrcholové cyklistiky. V sobotu oslavil při královské etapě s ikonickým výjezdem na Dlouhé stráně první triumf profesionální kariéry.

„Jsem moc šťastný. Je to k neuvěření. Musím ohromně poděkovat rodině, přítelkyni a všem kamarádům, kteří při mně stáli během minulých dvanácti měsíců, kdy jsem bojoval o návrat,“ řekl Gloag.

V čele průběžného pořadí zůstal i pro královské etapě Švýcar Marc Hirschi, který útokem na posledním kilometru získal k dobru dalších pár sekund na největší soupeře. Do závěrečného čtvrtého dějství vstoupí s náskokem dvaadvaceti sekund na týmového kolegu Ulissiho.

Během královské etapy nedal peloton uprchlíkům mnoho prostoru. Bylo jasné, že rozhodujícím faktorem bude brutální výstup na Dlouhé stráně. Deset kilometrů před cílem vyrazil neohroženě Gloag a udržel mírný náskok před skupinou favoritů.

Gloag závodil naposledy 29. července minulého roku při klasice San Sebastian. Pak jej srazilo při tréninku auto. Očekával se jeho návrat už v průběhu letošního června, kdy měl v plánu etapák Kolem Švýcarska. Ovšem rekonvalescence si vyžádala delší dobu, a tak se mimořádný talent britské cyklistiky vrátil do pelotonu při Czech Tour 2024. Dnes návrat oslavil tím nejlepším způsobem.

Výsledky 3. etapy (Moravská Třebová-Dlouhé stráně, 134,5 km): 1. Gloag (Brit./Visma-Lease a Bike) 3:23:59, 2. Hirschi (Švýc./UAE Emirates) +8, 3. Ulissi (It./UAE Emirates), 4. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL), 5. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe), 6. Brenner (Něm./Tudor) všichni +13, … 19. Voltr (ČR/Pierre Baguette) +1:36, 28. Boroš (ČR/Elkov-Kasper) +2:53.

Průběžné pořadí: 1. Hirschi 11:11:58, 2. Ulissi +22, 3. Higuita +31, 4. Vermaerke, 5. Brenner oba -38+, 6. Storer (Austr./Tudor) +50, … 20. Voltr +2:41, 26. Boroš +4:47, 32. A. Ťoupalík (ČR/TDT-Unibet) +6:54.

Foto Czech Tour Jan Brychta a Markéta Navrátilová

Autor článku: Jan Krůta