Skvělý Vacek: v olympijské časovce skončil jedenáctý!

Skvělý Vacek: v olympijské časovce skončil jedenáctý!

Mathias Vacek má za sebou skvělou olympijskou premiéru! V časovce na 32,4 km skončil v Paříži na 11. místě, když mu pouhé tři desetiny chyběly na první desítku. Tímto výsledkem vyrovnal nejlepší český výkon v historii olympijských časovek Leopolda Königa z Ria 2016.

Julia Kopecky, která byla v 19 letech vůbec nejmladší v celém startovním poli, obsadila v časovce žen 28. místo.

Muži i ženy jely poprvé identickou časovku a Vacek si za hustého deště počínal skvěle. Na všech mezičasech vedl a první byl i v době, kdy projel cílem. Porážet ho dokázali až nejlepší časovkáři světa, kteří startovali za ním.

„Ale byla to z mojí strany výborná časovka, jsem maximálně spokojený. Trať mi sedla a všechno do sebe dobře zapadlo. Mám z toho dobrý pocit. Některé ty zatáčky šly asi projet rychleji, ale nechtěl jsem riskovat, dost se padalo,“ uvedl Vacek, který i tak dokázal porazit řadu skvělých časovkářů.

Zlatou medaili získal po famózním výkonu Belgičan Remco Evenepoel, úřadující mistr světa, stříbro bral Ital Filippo Ganna a bronz další Belgičan Wout van Aert.

Julia Kopecky spadla

Stejně jako při slavnostním zahájení, tak ani první den olympijských soutěží nepřálo sportovcům počasí a obě časovky se jely za deště. Z toho pramenily pády a jeden se bohužel v časovce žen nevyhnul ani české reprezentantce Julii Kopecky.

„Někde na 10. kilometru mi to v zatáčce uklouzlo a šla jsem na zem. Trochu to zabolelo a ztratila jsem rytmus. Ale to se stane. Bylo to pro všechny stejné a člověk si musel dávat pozor,“ řekla Julia. „Hodně mi pomohli lidi kolem trati, kteří mě povzbuzovali. Atmosféra byla krásná,“ dodala.

Na trať dlouhou 32,4 s minimálním převýšením, ale řadou technických pasáží v podobě zatáček nebo kostek, vydala jako šestá a v tu dobu byl silný déšť. „Bylo to moc těžké, přes 32 kilometrů v lijáku a na mokré silnici. Ale je mi 19, ještě nemám moc zkušeností. Užila jsem si to a už se těším na silniční závod,“ uvedla J. Kopecky.

Zlatou olympijskou medaili vybojovala Australanka Grace Brownová, která vyhrála s náskokem minuty a půl před Annou Hendersonovou z Británie, třetí skončila Američanka Chloe Dygertová.

Výsledky časovek (32,4 km) – muži: 1. Evenepoel (Bel.) 36:12, 2. Ganna (It.) +14, 3. van Aert (Bel.) +25, 4. Tarling (Brit.) +27, 5. McNulty (USA) +1:04, 6. Bissegger (Švýc.) +1:26, … 11. Vacek (ČR) +1:43.

Ženy: 1. Brownová (Austr.) 39:38 min., 2. Hendersonová (Brit.) +1:31, 3. Dygertová (USA) +1:32, 4. Labousová (Fr.) +1:41, 5. Volleringová (Niz.) +1:51,56, 6. L. Kopecky (Belg.) +1:56, … 28. J. Kopecky (ČR) +5:15.

Foto: Michal Červený

Autor článku: Jan Krůta

Související

Doporučené