Silnice

Závěr Czech Tour pro Alaphilippa, Hirschi celkovým vítězem

Závěr Czech Tour pro Alaphilippa, Hirschi celkovým vítězem

Francouz Julian Alaphilippe z týmu Soudal Quick-Step vyhrál závěrečnou etapu Czech Tour, když ve spurtu vedoucí dvojice ve Šternberku zdolal Švýcara Marca Hirschiho (UAE Team Emirates). Ten se stal celkovým vítězem závodu. Nejlepším z českých cyklistů v konečném pořadí byl dvacátý Martin Voltr ze slovenské formace Pierre Baguette.

„Tvořili jsme tempo celou druhou polovinu etapy. Byl jsem už trošku unavený, ale snažil jsem se zůstat klidný. Měli jsme jasný plán, který se podařilo zcela naplnit,“ prohlásil dvojnásobný mistr světa Alaphilippe, pro něhož Czech Tour 2024 představovala test formy pro silniční závod na olympiádě v Paříži.

„Věřím, že se nyní dobře zotavím a podám co nejlepší výkon. V předešlých dnech jsem byl trošku nachlazený, ale nyní už jsem stoprocentně fit a cítím se vážně skvěle,“ řekl dvaatřicetiletý francouzský cyklista.

Triumf si připravil po útoku při závěrečném stoupání v posledním okruhu ve Šternberku, kde na jeho nástup dokázal zareagovat pouze Hirschi. Chvilku se zdálo, že i švýcarský cyklista tempo francouzského soupeře nezvládne, ovšem nakonec se dvojice na čele spojila a do cílové rovinky najížděla s mírným náskokem. Z první pozice vstupoval do spurtu Alaphilippe a proměnil to v etapové vítězství.

„Neměl jsem do poslední zatáčky potřebnou rychlost, navíc Julian byl skutečně super silný. Ale jsem i tak šťastný, protože celkové vítězství v Czech Tour je skvělý výsledek,“ radoval se Marc Hirschi.

Z Czech Tour 2024, které se zúčastnilo osm formací z WorldTour, si kromě celkového prvenství odvezl i trofej za vítězství v druhé etapě a ještě přidal triumf v bodovací soutěži. Králem vrchařské soutěže se stal Michal Schuran z formace ATT Investments. Bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce získal Němec Marco Brenner z týmu Tudor Pro Cycling.

Výsledky 4. etapy (Šumperk-Šternberk, 129,2 km): 1. Alaphilippe (Fr./Soudal-Quick Step) 3:01:30, 2. Hirschi (Švýc./UAE Emirates), 3. Higuita (Kol./Red Bull-Bora-hansgrohe), 4. Donovan (Brit./Q36.5 Pro Cycling), 5. Vermaerke (USA/dsm-firmenich PostNL), 6. Ulissi (It./UAE Emirates) všichni stejný čas, … 16. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) +36, 38. Voltr (ČR/Pierre Baguette) +1:53, 40. J. Ťoupalík (ČR/Elkov-Kasper) +2:03

Konečné pořadí: 1. Hirschi 14:13:22, 2. Ulissi +28, 3. Higuita +33, 4. Vermaerke +44, 5. Brenner (Něm./Tudor) +49, 6. August (USA/Ineos Grenadiers) +1:00, …20. Voltr +4:40, 27. Boroš +7:07, 42. Vysočan (ČR/Pierre Baguette) +14:54, 43. T. Kopecký (ČR/TDT-Unibet) +16:46.

Foto: Czech Tour Jan Brychta a Markéta Navrátilová

Autor článku: Jan Krůta