MTB

Cink měl dva defekty, maximum nevylepšil

Cink měl dva defekty, maximum nevylepšil

Ondřej Cink, jediný český reprezentant v olympijském závodě mužů cross country horských kol, dojel v Paříži na pětadvacáté pozici. Při čtvrté účasti v bojích pod pěti kruhy tak nevylepšil osobní maximum, které představovala čtrnáctá místa z Londýna 2012 a Ria 2016. Olympijské zlato obhájil Tom Pidcock z Velké Británie.

Třiatřicetiletý český reprezentant měl do závodu dobrý start a v úvodu se pohyboval kolem dvanácté pozice. Držel se přitom ve „vláčku“ za vedoucím Pidcockem. Ovšem na čele se brzy oddělila šestice nejrychlejších, zatímco zbytek pole zaostával. Cink postupně nabíral ztrátu, a když se přidaly dva defekty, bylo po nadějích na osobní olympijské maximum, o němž rodák z Rokycan snil.

„Ondra jel v pondělí jeden ze svých nejlepších letošních závodů. Je obrovská škoda, že měl dva defekty. Ale to se prostě občas stane. Při závodě mužů i žen mělo defekt nezvykle vysoké procent jezdců,“ poznamenal Viktor Zapletal, reprezentační trenér českého týmu.

„Každopádně výkon Ondry v olympijském závodě je pro něj samotného i pro nás motivací do dalších závodů, má potenciál minimálně na světovou top 15. Uvidíme za měsíc při mistrovství světa v Andoře, kde to má rád a kde mu to mimořádně sedí a kam odjíždí na vysokohorský aklimatizační soustředění už příští týden,“ přemítal Zapletal s vidinou světového šampionátu.

Olympijské zlato slavil Tom Pidcock z Velké Británie, stříbro vybojoval Francouz Victor Koretzky. Staronový olympijský šampion je teprve druhým mužem historie, který obhájil zlato v bitvě pod pěti kruhy. Tím prvním byl Francouz Julien Absalon, jenž vyhrál v letech 2004 a 2008. Poprvé v historii má medaili z olympijských her Afrika, když bronz získal Alan Hatherly z Jihoafrické republiky.

Výsledky: 1. Pidcock (Brit.), 1:26:22, 2. Koretzky (Fr.) +9, 3. Hatherly (JAR) +11, 4. Braidot (It.) +34, 5. M. Flückiger (Švýc.) +1:20, 6. Gaze (N. Zél.) +1:41, …25. Cink (ČR) +6:06.

Foto: Michal Červený

Autor článku: Jan Krůta