Silnice

Belgičané ovládli West Bohemia Tour, Matyáš Fiala dvaadvacátý

Belgičané ovládli West Bohemia Tour, Matyáš Fiala dvaadvacátý

Absolutní dominanci belgických cyklistů přinesl závod West Bohemia Tour pro cyklisty do 23 let. Celkovým vítězem po prologu a následujících třech etapách se stal Belgičan Victor Vaneeckhoutte z Lotto Dstny Development. Nejlepším z českých mladíků byl Matyáš Fiala v dresu ATT Investments na dvaadvacáté pozici konečného pořadí.

Pouze úvodní prolog, do něhož nastoupilo sto cyklistů z osmnácti týmů, neovládl žádný z belgických mladíků. Čtvrteční bitvu na 3700 metrů ve Starém Plzenci vyhrál Matthias Schwarzbacher z ATT Investments, když o vteřinu porazil Belgičana Jonathana Vervenneho z formace Soudal Quick Step Devo Team. Ovšem už od pátku vládli závodu krajané jednadvacetiletého cyklisty.

V Rokycanech při etapě dlouhé 150 kilometrů s převýšením 2123 metrů slavil triumf osmnáctiletý Victor Vaneeckhoutte z Lotto Dstny Development a dostal se do čela průběžného pořadí. Druhé dějství v Klatovech opět dlouhé 150 kilometrů s převýšením 2408 metrů opanoval o rok starší Lars Vanden Heede ze Soudal Quick Step Devo Team, když třetí příčkou v etapě se blýskl Matyáš Fiala. Závěrečnou etapu s převýšením 1891 metrů na vzdálenosti 150,9 kilometrů vyhrál dvacetiletý Senne Hulsmans, rovněž z formace Soudal.

Druhý v celkovém pořadí skončil jednadvacetiletý Michiel Lambrecht z Bingoal WB Devo Teamu. Bronzovou pozici slavil Federico Savino, dvacetiletý Ital ve službách Soudal Quick Step Devo.

Vaneeckhoutte vyhrál také soutěž do 21 let a kromě žlutého si odvezl i bílý dres. Jeho týmový kolega devatenáctiletý Steffen de Schuyteneer vyhrál bodovací soutěž, formace Lotto Dstny vybojovala triumf i v soutěži týmů. Vítězem vrchařské soutěže se stal jednadvacetiletý Samuel Kováč, slovenský reprezentant patřící na soupisku Dukly Banská Bystrica.

Nejlepším z českých cyklistů byl jednadvacetiletý Matyáš Fiala z ATT Investments, jemuž v konečném účtování patřila dvaadvacátá příčka. O deset pozic hůře dokončil závod Tomáš Obdržálek z Elkov-Kasper.

Do první padesátky se vešli ještě Ondřej Pokorný z TUFO-Pardus Prostějov, finišující jednačtyřicátý, šestačtyřicátý Jan Lukeš z Elkov Kasper a osmačtyřicátý Adam Seeman patřící do sestavy development týmu DSM firmenich PostNL. Devětačtyřicátý byl Vojtěch Vodrážka z CK Pardubice.

Autor článku: Redakce