MTB

Česká štafeta na úvod MS bikerů jedenáctá

Česká štafeta na úvod MS bikerů jedenáctá

Štafeta České republiky ve složení Kryštof Bažant, Jan Zatloukal, Hanka Viková, Eliška Hanáková, Nela Viktorová, Ondřej Cink, obsadila v úvodní den mistrovství světa MTB v Andoře 11. místo. Premiérový titul ve štafetě slaví tým USA, těsně druhá skončila Francie a bronz brali Italové.

Českým reprezentantům příliš nevyšel úvod, kde jel junior Kryštof Bažant, ale pak se Janu Zatloukalovi podařilo nějaké pozice stáhnout. „Nezačínal jsem úplně na nejlepší pozici, přebíral to na nějakém 14. místě. Přede mnou byla větší mezera, ale jak jsem pak uviděl pár kluků před sebou, zafungovalo to jako magnet. Snažil jsem se je co nejvíc docvaknout a někoho jsem předjel. Předával jsem desátý, pocitově to bylo super, nohy mi jely hezky. Možná jsem se trošku pral s technikou, protože před závodem zapršelo, ale to by si taky mělo sednout a doufám, že minimálně takhle mi to půjde v neděli,“ uvedl třiadvacítkář Jan Zatloukal.

Po něm šla na trať juniorka Hanka Viková a další v pořadí Eliška Hanáková neměla zrovna ideální pozici. „Jelikož jsem vyjížděla z posledního místa, bylo mým úkolem stáhnout co nejvíc lidí přede mnou. Bylo tam hodně juniorek, tak jsem některé dala, a nakonec jsem předávala na desátém místě. Pocitově jsem byla spokojena. Čas jsem čekala lepší, ještě musím na všem zapracovat,“ prohlásila Hanáková, reprezentantka kategorie U23.

Pak vyrazila na trať Nela Viktorová a finišmanem českého týmu byl Ondřej Cink. „Celkový výsledek štafety není úplně ideální, ale můj úsek hodnotím celkem pozitivně. Jel jsem naplno, abych se otestoval. Trošku mě zaskočily sjezdy, na mokru jsem se snažil jet víc opatrně, aby se něco nestalo, ale v kopcích se mi jelo dobře. Pro neděli je to celkem dobré zjištění. Ten závod bude určitě jiný a mělo by mi to vyhovovat víc než jen dnešní jedno kolo,“ řekl Cink.

Cross country – štafeta: 1. USA (Johnson, Konecny, Battenová, Lopezová, Munroová, Blevins) 1:19:38 2. Francie +3, 3. Itálie +1:31, 4. Kanada +1:39, 5. Švýcarsko +2:18, … 11. ČR (Kryštof Bažant, Jan Zatloukal, Hanka Viková, Eliška Hanáková, Nela Viktorová, Ondřej Cink) +7:02.

E-MTB – muži: 1. Gilloux (Fr.) 1:01:32, 2. Vidaurre Kossmann (Chile) +29, 3. Pigeon (Fr.) +45, … 13. Svárovský +3 kola, 17. Charvát (oba ČR) +5 kol. Ženy: 1. Wiedenrothová (Něm.) 1:00:09, 2. Schneitterová (Švýc.) +1:03, 3. Espineiraová-Herrerosová (Chile) +2:06.

Foto: Robin Nevřala

Autor článku: Jan Krůta