MTB

Cink mezi elitou šestnáctý, Spěšná jedenáctá v U23

Cink mezi elitou šestnáctý, Spěšná jedenáctá v U23

Šestnáctou příčku vybojoval Ondřej Cink v cross country na mistrovství světa horských kol v Andoře. Během nedělního programu, poznamenaného nepříznivým počasím, vydřela mezi ženami do 23 let jedenácté místo Simona Spěšná.

„Chtěl jsem dokončit na lepší pozici, ale na druhou stranu jde o můj nejlepší výsledek v probíhající sezoně,“ říkal třiatřicetiletý Ondřej Cink, když cílem projel jako šestnáctý.

„Měl jsem letos spoustu zdravotních problémů. Po všem, čím jsem si prošel, musím být spokojený,“ hodnotil vystoupení v Andoře z pohledu celé sezony Cink.

„Celou přípravu jsem směřoval k mistrovství světa. Skoro měsíc jsem byl v Andoře na tréninkovém kempu. Je vidět, že když jde příprava bez problémů, tak se nachystat dokážu. Poslední dva dny před závodem jsem se v tréninku necítil dobře ve srovnání s předešlým týdnem. Možná to bylo způsobené nervozitou. Každopádně výsledek je pro mě dobrou motivací pro zbývající část sezony, kdy pojedu světové poháry v Kanadě a v Americe,“ dodal Cink.

V závodě žen, který ovládla nizozemská reprezentantka Puck Pieterseová, obsadila jediná česká zástupkyně Jitka Čábelická 27. místo se ztrátou 5:35 min.

Nejlepší výsledek nedělního programu poznamenaného nepříznivým počasím vybojovala pro českou výpravu Simona Spěšná, která v kategorii žen do 23 let finišovala jedenáctá.

„Moc jsem nevěděla, co mám od závodu čekat. Bylo to hodně podobné krosu, jel se šrot do kopce i z kopce. Poslední dvě kola mě bolela. Ani jsem se nekoukala za sebe. Nechtěla jsem vědět, co se tam děje. Rychleji jsem jet nemohla. A s jedenáctým místem jsem spokojená,“ říkala Simona Spěšná.

Její reprezentační kolegyně Nela Viktorová projela cílovou branou jako pětadvacátá. „Vydala jsem se ze všech sil. Trošku mě mrzí první dvě kola, kdy jsem se těžko prokousávala startovním polem vpřed, protože jsem jela z deváté řady,“ vysvětlovala Viktorová v připomínce faktu, že startovní pole čítalo po sloučení závodu žen a kategorie do 23 let sto třináct závodnic. Jednapadesát z nich bylo v kategorii do třiadvaceti let.

Mezi muži do třiadvaceti let byl nejlepším z borců v českých dresech Jan Zatloukal až na devětadvacáté pozici, přestože měl daleko vyšší ambice. „Nohy mi nejely, jak jsem si představoval. A neumím říct, jestli to bylo výškou nebo něčím jiným. Jak jsem odstartoval, tak jsem vlastně i dojel. V úvodu jsem se nedokázal posouvat. Když jsem se trošku chytil, stejně to nebylo na razantní posun vpřed. Nebyl to výkon, jak bychom si všichni přáli,“ komentoval Zatloukal vystoupení v Andoře.

Na sedmatřicáté pozici pak projel cílem Jan Sáska. „Start se mi relativně povedl, udržel jsem se kolem patnácté pozice. V průběhu závodu mě však strašně začala bolet záda. Nedokázal jsem jít přes limit a jet tempo se soupeři na čele,“ uvedl Jan Sáska a nevymlouval se na deštivé počasí. „Nebyl to žádný limit. Na trati nebylo nějak moc bláta. Prostě klouzaly kameny a kořeny.“

Muži: 1. Hatherly (JAR) 1:09:51 hod., 2. Koretzky (Fr.) +22, 3. Pidcock (Brit.) +39, …16. Cink (ČR) +3:10.

Ženy: 1. Pietersová 1:09:41 hod., 2. Terpstraová (obě. Niz.) +59, 3. Bertaová (It.) +1:19 min., …27. Čábelická (ČR) + 5:35 min.

Muži do 23 let: 1. Martin (Fr.) 59:48 min., 2. Lillo (Švýc.) +21, 3. Lillelund (Dán.) +52, …29. Zatloukal +4:37 min., 37. Sáska +5:20 min., 47. Novotný +6:06 min., 53. Černý +7:43 min., 57. Hojka (vš. ČR) +8:22.

Ženy do 23 let: 1. Holmgrenová (Kan.) 1:11:12 hod., 2. Onestiová (Fr.) +1:17 min., 3. Johnstonová (Kan.) +2:31 min., …11. Spěšná +5:11 min., 25. Viktorová +9:03 min., 36. Hanáková (vš. ČR) +2 kola.

Foto: Michal Červený

Autor článku: Redakce