Silnice

Masters cyklisté vezou z MS z Dánska čtyři medaile

Masters cyklisté vezou z MS z Dánska čtyři medaile

Celkem čtyři medaile – jednu zlatou a tři bronzové, vybojovali čeští jezdci na mistrovství světa pro amatérskou a masters cyklistiku Gran Fondo v dánském Aalborgu. Našich závodníků se na startu objevilo celkem 36. A nejúspěšnější byl pětaosmdesátiletý Petr Vatlach, který v kategorii 85-89 let vybojoval zlato v časovce.

Bronz poté přidal i v závodu s hromadným startem a ve stejné kategorii vybojoval třetí místo v časovce Milan Mattuš (87 let a 9 měsíců), který byl vůbec nejstarším závodníkem celé mistrovské časovky.

Poslední cenný kov domů přivezla smíšená štafeta ve složení Jan Malíř, Jitka Raková, Karel Petera a Petr Hampl, kteří vybojovali bronz. „Takticky jsme na první úsek bronzové štafety dali Honzu Malíře, který se dokáže poradně hecnout a namotivovat a udržel se skvěle v odjeté skupině. Druhý úsek jela Jitka Raková, na třetím úseku jsme měli Karla Peteru, který držel sedmé místo. Dramatický poslední úsek za nás odjel Petr Hampl a prokázal zkušenosti ze své ukončené eliťácké kariéry, kdy si zkušeně počkal na poslední kolo a dotáhl  se s nizozemským jezdcem do skupiny za vedoucím Polákem. V poslední zatáčce 150 m před cílem se z šesté figury dostal krásným podjetím závodníků na třetí místo a útočil i na stříbro, ale na cílové pásce nestačil belgického jezdce a získal tak pro Českou republiku bronzovou medaili,“ řekl Josef Říha, předseda ČPP Extraliga Masters.

FOTO Josef Říha

Autor článku: Jaroslav Cícha