Silnice

Druhou etapu Okolo jižních Čech ovládl Slovák Liška

Druhou etapu Okolo jižních Čech ovládl Slovák Liška

Slovenský jezdec Andrej Liška (Pierre Baguette) vyhrál ve spurtu druhou etapu závodu Okolo jižních Čech, která vedla z Českých Velenic do Studené a měřila 154,5 km s převýšením 1605 m. Nejlepší z českých jezdců byl Richard Haberman (Sparta Praha) na dvacátém místě ve shodném čase jako vítěz. Pozici lídra závodu uhájil Belgičan Victor Van de Putte.

Stejně jako první etapa, tak i druhá začala ve své první třetině rovinatou pasáží. Nicméně boční vítr, technická trať s množstvím strmých krátkých stoupání ve druhé části a také bojovné nastavení většiny týmů dávaly tušit, že i ta bude plná zvratů a překvapení. Což se také potvrdilo.

Už na dvanáctém kilometru unikla skupina sedmi jezdců, kteří si vybudovali náskok půl minuty. Mezi nimi byli mj. Michal Boroš a Martin Voltr, který vyhrál i první rychlostní prémii a i nadále hýřil aktivitou. Před druhou RP (48 km) bylo opět čelo závodu pohromadě, aby se z něj následně oddělila skupina osmi uprchlíků. Ti si také rozdělili body na druhé prémii, kterou opět vyhrál Voltr a náskok postupně narůstal až ke dvěma minutám. Po vrchařské prémii se z vedoucí skupiny oddělil Voltr a rychle získal náskok přes minutu, poté jej dostihlo trio jezdců.

Na 114 kilometru pak závodníci najeli na závěrečný 15tilometrový okruh s výšlapem na VP Kaliště, který absolvovali celkem třikrát. Všechny vyhrál Casper Van De Woude, který si tím upevnil pozici nejlepšího vrchaře. Vzápětí byla vedoucí skupina dostižena aby v cílovém spurtu pro sebe získal etapu Slovák Andrej Liška (Pierre Baguette), před Zakem Colemanem z Británie a Michalem Palutou z Polska.

Výsledky:

2. etapa:

1. Liška (SR) 3:22:06, 2. Coleman (Brit.), 3. Paluta (Pol.), 4. Van de Putte (Belg.), 5. Schwarzbacher (SR/ATT Investmens), 6. Hoogendoorn (Niz.), … 20. Haberman (Sparta Praha), 23. Neuman (ATT Investmens) všichni stejný čas.

Pořadí po duhé etapě:

1. Van de Putte 6:20:24, 2. Liška stejný čas, 3. Paluta, 4. Kubiš (SR/Elkov Kasper) oba +3, 5. Coleman, 6. Budzinski Pol.) oba +4, …10. Neuman +10, 16. Voltr (Pierre Baguette) +13, 21. J. Ťoupalík, 22. Přidal (oba Elkov Kasper), 23. Vysočan (Peirre Baguette) všichni +17, 31. Zahálka (Elkov Kasper) +22.

FOTO David Kostelka

Autor článku: Jaroslav Cícha