MTB

Jakub Pivnička slaví životní úspěch: vyhrál SP v enduru ve Francii

Jakub Pivnička slaví životní úspěch: vyhrál SP v enduru ve Francii

Český reprezentant Jakub Pivnička dosáhl ve francouzském Loudenvielle největšího úspěchu kariéry, když v příšerných klimatických podmínkách dokázal vyhrát závod Světového poháru v enduru kategorie U21.

„Panovaly tu šílené podmínky. Podle mě nejbrutálnější, v jakých se kdy enduro jelo. Nahoře na kopci bylo nějakých sedm stupňů a celý den lilo,“ vracel se k závodu trenér Milan Suchomel. „O to cennější vítězství Kuby je. Pořád byl těsně za Novozélanďanem Millingtonem. V předposlední erzetě za ním skončil jen o šest desetin. Ale ustál to v hlavě. Poslední erzetu vyhrál a tím i celý závod,“ popsal trenér.

„Určitě je to můj největší úspěch kariéry. A podtrhují to ty podmínky, protože to byl vážně extrém. Ale já to mám rád. Není to úplně klasický závod, člověk musí mít i štěstí. Od začátku mě to moc bavilo a bylo to o tom, kdo udělá nejmíň chyb. Já měl ve druhé erzetě tři pády, a přesto jsem dokázal vyhrát,“ líčil Jakub Pivnička.

Vítězství je pro něj povzbuzením do dalších závodů. Už příští víkend se koná mistrovství světa v enduru v italském Val di Fassa. „Určitě mi to dodá sebevědomí. Ale na mistrovství světa nemáme oddělenou kategorii, závodíme společně s elitou, takže nemůžu čekat nějaký extra výsledek. Ale budu se snažit skončit co nejlíp,“ dodal český vítěz závodu SP.

A jak si vedli další Češi? V kategorii U21 byl Adam Maxa 19. a Vojtěch Klokočka 20., mezi mužskou elitou dojel 32. Vojtěch Bláha, 37. Matěj Charvát a 64. Stanislav Sehnal. Jediná česká žena ve startovní listině Kristýna Havlická skončila na 21. místě.

Autor článku: Jan Krůta