Silnice

Matyáš Kopecký desátý v silničním závodě na ME

Matyáš Kopecký desátý v silničním závodě na ME

Výborným desátým místem se blýskl český reprezentant Matyáš Kopecký v silničním závodě kategorie mužů U23 na mistrovství Evropy v belgickém Limburgu. Postaral se o nejlepší český výsledek dne.

Kopecký, který žije v Nizozemsku a působí v pro-kontinentálním týmu Novo Nordisk, potvrdil pověst velmi dobrého klasikáře.

Když se lámal chleba a z pelotonu odjela čtrnáctičlenná skupina, nechyběl v ní. Nikdo z hlavního pole už se do bojů o čelní příčky zapojit nedokázal.

Titul vybojoval Nizozemec Huub Artz poté, co se vedoucí skupina ještě nadělila, Kopecký vyhrál spurt pětičlenné skupiny o desáté místo.

„Od startu jsem se cítil dobře a věděl jsem, že se závod bude rozhodovat na kostkách. Kluci mě tam drželi dobře vpředu až na první kostky a pak jsme odjeli. Pro mě to byla skvělá situace, ale udělal jsem chybu, když odjeli tři kluci, kteří to vydrželi až do cíle. Pak jsem musel hrát trochu poker a dokončil jsem na desátém místě. Chtěl jsem víc, ale i takhle se učíme,“ řekl Matyáš Kopecký.

Druhým nejlepším Čechem v závodě byl 30. Matyáš Fiala, Daniel Vysočan dojel 73., Daniel Mráz 87., Jan Bittner a Daniel Rubeš nedokončili.

Nela Slaníková v úniku dne, Barbora Němcová 26.

Smůlu měla Julia Kopecký v závodě žen U23. Byla lídrem čtyřčlenné české sestavy, ale její naděje na solidní výsledek zhatil pád zhruba 10 km před cílem, v němž zůstala i Kristýna Burlová.

Ale i tak byly české barvy, které reprezentovaly ještě Barbora Němcová a Nela Slaníková, v závodě vidět.

Teprve devatenáctiletá Slaníková se dostala do úniku dne. Nejdřív odjela s Dánkou Holmovou, pak na čele zůstala sama. Ovšem favoritky v hlavním poli v závěru závodu zrychlily a česká reprezentantka byla asi 22 kilometrů před cílem dojeta.

O medailistkách rozhodoval závěrečný spurt, v němž měla nejvíce sil Holanďanka Sofie van Rooijenová. Nejlepší Češkou byla 26. Barbora Němcová ve stejném čase jako vítězka, v pelotonu se po pohlcení udržela i Nela Slaníková, která skončila na 31. místě.

„S Nelčou jsme měli za úkol nenechat ujet žádný únik nebo se do něj aspoň dostat. To se Nelče povedlo a 60 kilometrů jela v úniku s Dánkou! Posledních 25 kilometrů, kdy už byla dojeta, to začalo vypadat na spurt. Cíl byl jasný, dovézt tam na co nejlepší pozici Kiki Burlovou. Jenže 10 kilometrů před cílem došlo k velkému pádu, kde byla jak Kiki tak Julča. Tak jsme se pak snažily zajet co nejlepší výsledek my. Bohužel, já na ty spurty úplně nejsem, takže jsem s 26. místem celkem docela spokojena,“ řekla úřadující mistryně republiky Barbora Němcová.

Výsledky silničních závodů – muži U23 (162 km): 1. Artz (Niz.) 3:22:33, 2. Behrens (Něm.) stejný čas, 3. Lozouet (Fr.) +10, 4. Wenzel (Luc.) +32, 5. Weiss (Švýc.) +34, … 10. M. Kopecký +2:15, 30. Fiala +2:48, 73. Vysočan +2:55, 87. Mráz +3:08, J. Bittner, Rubeš (vš. ČR) nedokončili.

Ženy U23 (101,4 km): 1. van Rooijenová 2:26:231, 2. Sourenová (obě Niz.), 3. Gasparriniová (It.), 4. Jordánová (Maď.), 5. Tveitová (Nor.) … 26. Němcová, 31. Slaníková vš. stejný čas, 68. Burlová +1:42, J. Kopecký (vš. ČR) nedokončila.

Foto: Filip Bezděk

Autor článku: Jan Krůta