Cyklokros

Petr Balogh slaví kulaté narozeniny

Petr Balogh slaví kulaté narozeniny

Šéf cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky Petr Balogh a člen prezidia ČSC oslaví dnes významné životní jubileum – šedesáté narozeniny. V mládí hrál fotbal, začínal ve Vodních stavbách Tábor, po vojně oblékal dres Sokola Lom, kde po skončení aktivní kariéry dělal trenéra. Ve všech třech ročnících dovedl svůj tým k postupu, ale dál již pokračovat nemohl, chyběla mu potřebná trenérská licence.

I proto, a pro cyklokros dobře, přesedlal k cyklistice. Nejprve začal jako obchodní zástupce ve firmě Kalas Tábor a odtud byl k cyklokrosu jen krůček. Když se rozhodlo, že v roce 2001 se pojede v Táboře mistrovství světa, tak jej pořadatelé šampionátu vtáhli do organizačního výboru. V té době také v Táboře začali organizovat i domácí seriál Českého poháru a rychle na to i závody Světového poháru.

To stál v čele veškerého dění Čestmír Kalaš, ale po mistrovství světa 2015, jej vystřídal právě Petr Balogh. Stal se předsedou cyklokrosové komise ČSC, šéfem cyklokrosového týmu v Táboře i šéfem organizačních výborů. Nyní za ním stojí úspěšný světový šampionát v roce 2024, mistrovství Evropy v roce 2017 a řada seriálů TOI TOI Cupu a naposledy HSF SYSTEM Cupu.

Jménem Českého svazu cyklistiky popřál Baloghovi prezident ČSC Petr Marek. „Jsem rád jak cyklokros funguje a zásadní podíl na tom má Petr Balogh. Pořádáme u nás světové šampionáty, Světové poháry a Český pohár, dříve TOI TOI Cup a od nové sezony HSF SYSTÉM je naprosto výjimečný, závidí nám jej země v celé Evropě. Petře, chtěl bych ti popřát mnoho zdrav- a nadšení do cyklistiky, které stále máš,“ řekl Petr Marek.

foto Jaroslav Svoboda   

Autor článku: Jaroslav Cícha