Silnice

Silniční závod U23: z Čechů dojel jen Kopecký, Slovensko má stříbro

Silniční závod U23: z Čechů dojel jen Kopecký, Slovensko má stříbro

Českým reprezentantům do 23 let vůbec nevyšel silniční závod na mistrovství světa v Curychu, když do cíle dojel jen Matyáš Kopecký, který byl klasifikován na 50. místě.

Zbylé trio Tomáš Přidal, Daniel Vysočan a Pavel Novák závod nedokončilo. „Průběh závodu z našeho pohledu ovlivnil hned na začátku pád Dana Vysočana a Matyáše Kopeckého ještě před nejdelším přejezdovým kopcem. Nakonec se nám tam podařilo s pomocí kluků Matyáše vrátit, ale dostal se tam na horizontu a nedokázal se vrátit úplně dopředu. Balík rozjel sjezd do Curychu, vznikla tam mezera asi půl minuty a skupiny se od sebe vzdalovaly. Částečně smůla, částečně u některých chyběla ideální forma, ale tak to prostě bývá,“ hodnotil reprezentační trenér Petr Kaltofen.

A jak viděl závod Matyáš Kopecký? „Byl hodně hektický. Po pádu jsem měl ještě mechanický problém. Když se pak ve sjezdu dělil balík, byl jsem ve druhé části a nepovedlo se mi to dojet. Chtěl jsem zajet daleko líp, aspoň do první desítky. Padesáté místo určitě není to, pro co jsme sem jeli,“ přiznal Kopecký,

Titul vybojoval německý reprezentant Niklas Behrens, který ve spurtu vedoucí dvojice udolal Slováka Martina Svrčka. Německý cyklista se tak dočkal vysněného zlata poté, co na nedávném mistrovství Evropy prohrál spurt o prvenství s Holanďanem Artzem a bral druhé místo.

Svrček, jezdec stáje Soudal Quick-Step, získal pro Slovensko už třetí medaili na probíhajícím MS, když navázal na dva cenné kovy juniorky Viktórie Cladoňové.

Smutek v dějišti šampionátu

Pátek se na MS nesl ve znamení velkého smutku, protože na následky pádu ze čtvrtečního závodu juniorek zemřela osmnáctiletá švýcarská cyklistka Muriel Furrerová.

Během závodu měla v hustém dešti v lesnaté pasáži z dosud nezjištěných příčin kolizi, při níž utrpěla těžké zranění hlavy. Záchranářský vrtulník ji transportoval do nemocnice. UCI již ve čtvrtek označila její stav jako velmi kritický. Dnes mladá závodnice v nemocnici v Curychu zraněním podlehla.

Silniční závod mužů U23 (173,6 km): 1. Behrens (Něm.) 3:57:24, 2. Svrček (SR) stejný čas, 3. Segaert (Belg.) +28, 4. Christen (Švýc.) +39, 5. Blaclmore (Brit.), 6. Del Toro (Mex.) oba +46, … 50. M. Kopecký +15:43, Přidal, Vysočan, Novák (vš. ČR) nedokončili.

Foto: Filip Bezděk a UCI – Ed Sykes/SWpix.com

Autor článku: Jan Krůta