Gravel

Vakoč sní na MS v gravelu o pódiu, Zemanová o top 10

Vakoč sní na MS v gravelu o pódiu, Zemanová o top 10

Petr Vakoč, dvaatřicetiletý bývalý silniční cyklista, a Kristýna Zemanová, dvacetiletá cyklokrosová reprezentantka, jsou největší naděje české reprezentace pro mistrovství světa v gravelu, které se uskuteční o tomto víkendu v Belgii.

Vakoč je jistým vítězem SP

Vakoč prožívá báječnou sezonu, v níž se specializuje právě na gravel závody a už jeden závod před koncem celého seriálu má jistý triumf ve Světovém poháru UCI. Z devíti startů celkem šestkrát dojel na stupních vítězů, jednou slavil vítězství. I proto bude mít v Halle, kde v neděli vypukne bitva o duhový trikot mužské elitní kategorie, skvělé startovní číslo pět.

„Jestli jede člověk z první řady nebo z třetí, není zase tak důležité. Ale pokud bych měl jen minimum bodů a startoval někde ze sedmé osmé řady, už je to problém. Start třeba někde z padesáté pozice vyžaduje vynaložení obrovského úsilí, aby se člověk dostal dopředu. Ta energie pak může chybět v okamžiku, kdy se závod rozhoduje. A z pozice kolem stovky je vlastně nemožné bojovat o titul,“ říká Vakoč, který bude usilovat o vylepšení českého maxima na mistrovství světa.

Dosud jej drží Zdeněk Štybar, který v roce 2022 v italském Venetu dojel na osmé pozici. „Nepovažuji se za top favorita, ale adeptem na stupně vítězů určitě jsem. Bude složité vyhrát v okamžiku, kdy jsou ve startovní listině hvězdy ze silnice jako Bakelants, Benoot, Stuyven, van Avermaet, Mohorič nebo van der Poel. A když si připočteme profil trasy, kde bude hodně složité odjet, muselo by se k triumfu sejít hodně věcí. Pokud přijedu do finiše se Stuyvenem, Merlierem nebo van der Poelem, šance ve sprintu je minimální,“ přemítá Vakoč, který obléká dres týmu Canyon.

Zemanová: MS v gravelu je výzva

Pro úřadující mistryni republiky v gravelu Kristýnu Zemanovou bude mistrovství světa generálkou na vstup do cyklokrosové sezony. A ví, že uspět v souboji s řadou světových hvězd ze silnice, biků nebo cyklokrosu bude hodně těžké.

„Když jsem otevřela startovní listinu, tak pro mě bylo obrovským překvapením, kolik velkých jmen světové cyklistiky se sejde na startu. Čekala jsem dobrá jména, ale tady se to opravdu sešlo ve velkém: nejlepší ženy světa… Konkurence je nabitá, takže pořádně nevím, co od sebe očekávat. Umístění v top 15 by bylo hezké, top 10 snové,“ říká Zemanová.

Žádnou speciální přípravu na gravel neměla. „Na jaře a v létě jsem na gravelu jezdila dost, nicméně poslední týdny nebyly nějak extra zaměřené na gravel. Svou přípravu už soustředím na cyklokros. Trénuji ale svědomitě a poctivě, tak doufám, že budu holkám schopná alespoň nějak konkurovat,“ věří česká reprezentantka, která v sezoně absolvovala doma čtyři závody včetně toho v Hlinsku, kde získala titul.

Možnost startovat na mistrovství světa jednoznačně přivítala, přestože koliduje s úvodním dílem Českého poháru v cyklokrosu v Ostravě. „Když jsem se dozvěděla o možnosti jet MS na gravelu, tak jsem hned věděla, že se chci zúčastnit.  Je to pro mě něco nového, jiného, než na co jsem zvyklá, a hlavně to vidím jako perfektní trénink. Cyklokros v Ostravě mě malinko mrzí, protože jsou to krásné a skvěle zorganizované závody. Od 12. října už ale do poháru naskočím a z krosky slezu až v únoru, takže si ji užiji ještě dost,“ dodává Zemanová.

Hvězdy na startu

Startovní listiny jsou doslova prošpikované hvězdnými jmény. Mezi muži startují mj. excelentní silničáři van der Poel, Stuyven, Benoot, Merlier, Vermeersch, obhájce titulu Mohorič, cyklokrosaři Vanthourenhout, Iserbyt, Sweeck a řada dalších. Včetně početného českého zastoupení. Startovat by měli např. Adam Ťoupalík, Marek Rauchfuss, Filip Adel, Jaroslav Kulhavý atd. Závod mužů ELITE pojede bezmála 300 cyklistů.

Mezi ženami se představí úřadující mistryně světa L. Kopecká, mistryně světa v cyklokrosu van Empelová a další hvězdy světové cyklistiky jako Pieterseová, Brandová, Vosová či Ferrand-Prevotová.

Nedělní závod mužské elity je dlouhý 181,7 km, ženy jedou v sobotu 134 kilometrů.

Foto: Jan Brychta, UCI a archiv

Autor článku: Jan Krůta