Dráha

Čeští závodníci masters slavili na MS na dráze v Roubaix

Čeští závodníci masters slavili na MS na dráze v Roubaix

Ve francouzském Roubaix, na tamním moderním velodromu, vybojovali čeští jezdci na mistrovství světa masters čtyři zlaté medaile a přidali i další cenné kovy. Česká účast byla rekordní, celkem bylo na startu čtrnáct závodníků, kteří vybojovali rekordní medailovou sklizeň. Tento úspěch není jen potvrzením tvrdé práce sportovců a trenérů, ale také důkazem, že dráhová cyklistika má v České republice rostoucí základnu i v kategorii masters.

MS masters vzniklo díky dlouholetému úsilí zejména britských členů cyklistické komunity v devadesátých letech minulého století. Oficiálně se první ročník konal v roce 1997, kdy UCI přiznala tomuto podniku status mistrovství světa. Prvních 12 let se šampionát konal v anglickém Manchesteru, než se v roce 2007 přesunul na tři roky do Sydney a později několikrát i do Los Angeles. Pro roky 2024 a 2025 se pořadatelství ujalo francouzské Roubaix. Během let se tato soutěž stala nesmírně populární, přičemž se v posledních letech na start staví přibližně 500 závodníků z téměř 40 zemí.

Mezi nejvýraznější české úspěchy patří zlato Denise Špičky ve sprintu (35-39). Zuzana Rychnovská si dojela pro zlato nejen na 500 m s pevným startem, ale také ve sprintu kategorie 35-39, a navíc vylepšila svůj vlastní světový rekord na letmých 200 metrů. Pavel Vitouš obsadil stříbrnou příčku v závodě na 1 km s pevným startem (35-39), Andrea Doleželová vybojovala bronz ve sprintu (45-49). Český tým ve složení Tomáš Mužík, Marek Volf, Denis Špička a Pavel Vitouš získal zlato v týmovém sprintu (35-44).

Kromě medailí si čeští závodníci přivezli domů i mnoho dalších umístění v Top Ten. Velmi dobře se třetím nejlepším časem kvalifikoval do sprintu David Gotthard, který se pak bohužel neprobojoval do finále. O bronz bojovali muži v team sprintu ve složení Petr Malášek, Petr Neuvirt, David Gotthard a nakonec brali čtvrté místo.

Autor článku: Jaroslav Cícha