WADA zveřejnila nový seznam zakázaných látek a metod pro rok 2025

Světová antidopingová agentura (WADA) zveřejnila aktualizovaný Seznam zakázaných látek a metod pro rok 2025. Tento důležitý dokument, který vstupuje v platnost 1. ledna 2025, přináší významné změny a nové poznatky týkající se prevence zneužívání zakázaných látek ve sportu.

Seznam zakázaných látek a metod je každoročně aktualizován s cílem zajistit férové podmínky pro všechny sportovce a předejít zneužívání látek, které mohou zvýšit výkonnost nepovoleným způsobem. Mezi hlavní změny pro rok 2025 patří úpravy v oblasti diuretik, stimulantů a hormonových modulátorů. Důležitou aktualizací je také úprava dávkování formoterolu, což ovlivňuje přístup k léčbě astmatu, a nové nařízení týkající se darování krve, které má zajistit vyšší transparentnost a etiku v oblasti transfuzí.

Kromě hlavního Seznamu vydala WADA i Souhrn hlavních úprav a vysvětlivek a Monitorovací program 2025, který sleduje látky, jež nejsou explicitně zakázány, ale mohou být zneužívány ke zvýšení sportovního výkonu.

Sportovní organizace a jednotlivci mohou stahovat tyto dokumenty v českém jazyce zde a šířit tyto informace mezi své členy.

Autor článku: Štěpán Klíma