Silnice

Juniorská reprezentace v Německu na nejlepší nestačila

Česká juniorská reprezentace startovala v uplynulých dnech na kvalitně obsazeném silničním etapovém závodě LVM Saarland Trofeo v Německu, který byl zařazen do kategorie 2.Ncup. Výsledkově se ovšem mladým Čechům nedařilo a na nejlepší závodníky v souboji s evropskou elitou nestačili.

Češi startovali ve složení Jan Podařil, Štěpán Zahálka, Pavel Šumpík, Adam Pešek, Václav Ježek, Jan Bittner. O nejlepší dílčí výsledek se postaral Pavel Šumpík, který v časovce na 10 km skončil čtrnáctý se ztrátou půl minuty na vítěze. Jinak se českým juniorům nedařilo a v celkovém pořadí byl nejlepší Štěpán Zahálka na 61. místě. Vítězem se stal Němec Louis Leidert.

„Závod byl hodně členitý, měl takový klasikářský charakter. Pořád nahoru, dolů, úzké cesty, vítr, velké horko. Hned v první etapě jsme přišli o Honzu Bittnera, který se doslova uvařil. Hlavně druhá etapa se nám moc nepovedla, protože jsme zůstali vzadu a ztratili jsme. Slušná byla jen ta časovka v podání Pavla Šumpíka, jinak se nám v porovnání se světovou konkurencí nedařilo podle představ,“ uvedl reprezentační trenér juniorů Petr Kubias.

Závěrečná etapa byla nakonec zastavena a zrušena. „Bylo to kvůli těžkému pádu a zranění. Musel tam přistát vrtulník, takže peloton byl sedm kilometrů před cílem zastaven a počítaly se výsledky po časovce,“ prozradil trenér.

„Celkově to z naší strany nebylo takové, jako třeba na Závodu míru, ale i tohle je pro kluky dobrá zkušenost. Viděli, že je na sobě potřeba ještě hodně pracovat. Jako reprezentace bychom potřebovali takových závodů co nejvíc, pro všechny je to velká škola,“ dodal Kubias.

Autor článku: Jan Krůta