MTB

Junior Bažant stříbrný na evropském šampionátu v cross country

Junior Bažant stříbrný na evropském šampionátu v cross country

Juniorský reprezentant Kryštof Bažant vybojoval po vynikajícím výkonu na Mistrovství Evropy v rumunském Cheile Gradistei v olympijském cross country stříbrnou medaili. 

Úspěch mohl být ale pro českou reprezentaci horských kol ještě výraznější, když  ještě v půlce posledního kola byli v první trojici jezdců hned dva čeští reprezentanti. Na druhém místě David Friedel v přímém kontaktu s vítězem závodu Danem Hougsem a s mírným odstupem několika sekund je následoval Kryštof Bažant. Bohužel, defekt zadního kola připravil Davida o témeř jistou medaili a možná i o mistrovský dres. V okamžiku defektu měla vedoucí trojice náskok na čtvrtého v pořadí téměř minutu.

„Kluci měli jednoznačnou taktiku – soustředit se na start a jít hned dopředu. To se naplnilo hned v úvodu a v podstatě od této chvíle jsme měli Davida Friedela na pozici 1. nebo 2. Kryštof, který startoval až z páté lajny s číslem 54 se dotáhnul do první desítky hned v zaváděcím kole a v prvním okruhu se pak postupně dostal až do čela, kde se pak osamostatnil na třetí pozici. Defekt Davida v posledním kole je sice veliká medailová smůla, ale pro nás je důležité ujištění, že celá jeho příprava na tento závod, ať s Járou Kulhavým nebo s reprezentací, je efektivní. Prvoročák Kryštof je ryzí talent, výborně zvládnul průjezd startovním polem, to je velmi těžká věc v případě tak rychlého závodu. Těším se na další závody v Novém Městě na Moravě a gratulace směřuji domů k Járovi Kulhavému v případě Davida a Jardovi Žitnému za Kryštofa,“ okomentoval výsledky juniorů reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Mezi juniorkami zajela nejvýraznější výsledek desátá Amálie Gottwaldová.

Dvanáctý na startu a dvanáctý v cíli. To je výsledek Jana Zatloukala v závodě kategorie U23. Český reprezentant zaslouží respekt za bojovnost, když je kategorie U23 v aktuálním složení nesmírně vyrovnaná a silná, bez nadsázky platí, že kdokoliv z první dvacítky představuje světovou špičku.Velmi důležité budou i olympijské body, které Honza připisuje na české konto v olympijské kvalifikaci. Povedený závod jel 25. Patrik Černý. Jan Sáska dokončil závod na 33. místě.

V nedělním programu evropského šampionátu budou závodit v olympijském cross country ženy do třiadvaceti let a elitní kategorie.

Výsledky:

Junioři: 

1. Nikolaj Hougs (Dán.) 1:08:04, 2. Kryštof Bažant (ČR) +0:25, 3. Nils Johansson (Švéd.) +0:44,… 18. David Fridel +3:39, 31. Patrik Lienert +5:41, 35. David Vašut +6:36.

Juniorky: 

1. Maruša Tereza Šarkezi (Slo.) 1:05:45, 2. Lara Liehner (Švýc.) +1:32 3. Giada Martinoli (It.) +2:06,… 10. Amálie Gottwaldová +4:35, 25. Hanka Viková +9:06, 33. Kateřina Beyerová – 1 kolo.  

Muži U23:

1. Finn Treudler (Švýc.) 1:10:08, 2. Luke Widmann (Švýc.) +1:02, 3. Luca Martin (Fr.) +1:24,…12. Jan Zatloukal +3:40, 25. Patrik Černý +5:56, 33. Jan Láska +7:11.

Foto: Robin Nevřala

Autor článku: Filip Švestka