Dráha

500+1 kolo: Velká cena ZEMAKO

500+1 kolo: Velká cena ZEMAKO

Dnes od 12:30 vypukne na brněnském velodromu závody mládežnických kategorií 57. ročník světově ojedinělého pětietapového bodovacího závodu 500+1 kolo: Velká cena Zemako. Od loňského roku je třídenní program ozdoben vloženými závody ve scratchi a vylučovacím závodě, které jsou zařazeny do prestižního kalendáře Mezinárodní cyklistické federace kategorie Class 2.

Tělovýchovná jednota Favorit Brno, která tento podnik v roce 1966 stvořila, přivítá na svém velodromu v následujících třech dnech více než 250 závodníků ze 17 států světa. Tento ročník se tak zařadí mezi ty s nejpočetnějším startovním polem v historii. „Těší nás, že si závod mezi zahraničními závodníky po chudších letech opět buduje renomé a ti se k nám znovu a rádi vrací. Ještě více nám však dělá radost, že kromě elitní kategorie se zahraniční výpravy zúčastní také závodů mládežnických kategorií. České naděje se tak budou moci porovnat se stejně starými dráhaři ze Slovinska, Izraele, Bulharska, Řecka, Litvy, Rakouska, Polska nebo třeba i Turecka,“ pochvaluje si tajemník Favoritu Brno a ředitel závodu Zdeněk Valenta.

Hlavní závod je rozdělen do pěti etap, v každé etapě se jede 100 kol, což na brněnském velodromu činí vzdálenost 40 km. V úterý a ve středu dráhaři absolvují po dvou etapách, vrcholem bude poslední čtvrteční etapa na 100 + 1 kolo. V posledních ročnících bývá zvykem, že až poslední dvě bodování závěrečné části určí absolutního vítěze a závod je tak dramatický do posledních okamžiků. Dráhový podnik tohoto formátu je celosvětově jedinečným a k jeho kouzlu ještě přispívá, že se jede na vůbec nejstarším velodromu na světě. 

Triumf v elitní kategorii bude obhajovat Filip Prokopyszyn v polském národním dresu. Velkou konkurencí mu bude italský borec Matteo Donega, vítěz závodu z roku 2019, jezdící v barvách CTF Victorious, což není nic jiného než farma WorldTeamu Bahrajn Victorious. Tradičně silní budou také ostatní Poláci či Ukrajinci a po několika letech získávání zkušeností se musí počítat i s reprezentanty Izraele. Hned dvě želízka v ohni má také pořádající Favorit Brno, jehož závodník Adam Křenek bude obhajovat loňské cenné 3. místo, a Denis Rugovac je naší olympijskou nadějí pro Paříž. V předběžné startovní listině je k akci přihlášeno takřka 55 elitních dráhařů.

Kvalitní soupeření okoření také ženskou verzi závodu na 300+1 kolo. V pelotonu více než 20 závodnic bude chybět obhájkyně vítězství Petra Ševčíková z Dukly Praha. Budoucí vítězku tak lze čekat z početné polské výpravy, která však bude muset odolat útokům ostatních silných závodnic z Itálie, Litvy, Řecka, Izraele, Slovinska, Rakouska a nebo Egypta.

Netradičně se nejpočetnější startovní pole utká v juniorském závodě. Prozatímní startovka čítá více než 60 jmen. V této kategorii budou nejsilnější týmy ze Slovinska, Polska, Rakouska a Turecka, které přijely s větším počtem závodníků. Prosadit se v takto na dráze nezvykle početném pelotonu však nebude mít nikdo jednoduché.

Letošní hojná zahraniční účast znovu dokazuje, že je brněnský velodrom ve 135. roce své existence stále atraktivní dráhou splňující pravidla Mezinárodní cyklistické federace pro pořádání významných světových akcí,“ dodává člen organizačního týmu Josef Vaishar.

Kompletní program naleznete na webových stánkách www.favoritbrno.cz, vstup volný, občerstvení zajištěno. 

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Štěpán Klíma