Silnice

Magnier vyhrál v Rýmařově, lídrem ZM zůstává Nörtoft

Magnier vyhrál v Rýmařově, lídrem ZM zůstává Nörtoft

Paul Magnier, dvacetiletý francouzský cyklista, vyhrál druhou etapu Závodu míru do 23 let. Při dojezdu v Rýmařově projel cílovou páskou druhý Tibor del Grosso z Nizozemska před Jefersonem Armandem Ruizem z Kolumbie. Žlutý trikot vedoucího jezdce udržel Dán Morten Nörtoft, přestože se těsně před cílem připletl do pádu. Nejlepším z českých závodníků byl Tomáš Obdržálek na 27. místě.

Úvodní kilometry 117,6 km dlouhé etapy z Uničova do Rýmařova se nesly ve znamení zběsilého tempa. Peloton letěl průměrnou rychlostí 48 kilometrů v hodině až pod první vrchařskou prémii.

Tam se začalo nastupovat, ale ani jeden únik do cíle nevydržel.

Nejslibnější byl atak tria Thierry (Francie), Kess (Lucembursko), Noviero (Itálie) 68 kilometrů před cílem. Vzorná spolupráce vynesla trojici mladých závodníků na čele náskok téměř tří minut.

Pětadvacet kilometrů před cílem začal peloton dupat do pedálů ze všech sil ve snaze dostihnout uprchlíky. Hlavní skupině nahrával fakt, že na trase byla ještě vrchařská prémie Tvrdkov, kde cyklisté museli zdolat kopec 6200 metrů při průměrném sklonu 4,6 procenta. Kilometr před vrcholem přitom dokázali pronásledující borci manko stáhnout na čtyřicet vteřin.

Přes Tvrdkov ještě projel na čele Thierry před Kessem a Novierem, ale obdivuhodný výkon uprchlíků nakonec nestačil. Těsně před cílem byli dojeti a o vítězi etapy rozhodoval spurt. V něm měl nejvíce sil dvacetiletý Francouz Paul Magnier, který patří na soupisku WorldTour týmu Soudal Quick Step a letos už absolvoval kupříkladu Kolem Ománu, kde vyhrál třetí etapu.

2. etapa (Uničov – Rýmařov, 117 km): 1. Magnier (Fr.) 2:48:01 hod., 2. del Grosso (Niz.) +3, 3. Ruiz (Kol.), 4. Behrens (Něm.), 5. Michels (Belg.), … 27. Obdržálek, 35. Vysočan, 61. Přidal (vš. ČR) vš. stejný čas.

Foto: Závod míru U23

Autor článku: Jan Krůta