MTB

Sáska a Holubová vyhráli v Bedřichově

Sáska a Holubová vyhráli v Bedřichově

Jan Sáska (Subterra Santa Cruz) a Adéla Holubová (Rouvy Specialized) ovládli závody elitních kategorií na třetím díle Conseq Českého poháru v cross country horských kol na tradiční trati v Bedřichově, přestože jsou oba ještě závodníky kategorie U23.

V závodě mužů chyběl na startu Ondřej Cink, který má jistotu nominace na olympiádu do Paříže, a tak pozornost byla upřena zejména na závod žen. Ten měl v přímém souboji rozlousknout tajenku, která žena bude Česko reprezentovat na OH. Rozhodovat se mělo především mezi Jitkou Čábelickou (GAPP System Kolofix a Adélou Holubovou (Rouvy Specialized).

V závodě nakonec zvítězila Holubová, nejzkušenější ze startovního pole Čábelická závod po problémech nedokončila. Definitiva však nepadla. Rozhodne komise trenérů a návrh následně schválí komise MTB Českého svazu cyklistiky. Jasno by mělo být začátkem příštího týdne.

„Na začátku mi tam Páťa (Srnská) s Jitkou (Čábelická) trochu odjely, ale říkala jsem si, že se nesmím nechat rozhodit a dál jsem si jela svoje tempo. Nakonec se to vyplatilo, dojela jsem holky a pak jsem si jela sólo závod až do cíle. Byla to taková dlouhá časovka a jsem moc ráda za vítězství,“ řekla Holubová, která průběžne vede pohár v hodnocení ženské kategorie i U23. „Dívá se na to hezky, vyhrávat mě baví,“ dodala s úsměvem bikerka týmu Rouvy Specialized.

Druhou příčku brala v Bedřichově Polka Podgorská, třetí skončila Simona Spěšná. „Bedřichov mám moc ráda, vždycky se sem ráda vracím a i když ten závod dost bolel, líbilo se mi to,“ přiznala Spěšná.

Závod mužů se stal kořistí Jana Sásky (Subterra Santa Cruz), který zvítězil o 9 vteřin před Polákem Heltou, třetí byl Lukáš Kobes (Gapp System – Kolofix), jenž na vítěze ztratil 51 vteřin. „Je to super,“ radoval se Sáska po premiérovém vítězství v elitní kategorii. I on vede průběžně po 3 závodech Český pohár jak mezi elitou, tak v kategorii U23.

„Už od začátku jsem si to hlídal zpředu a jsem rád, že se mi to povedlo. Od doby, co mě Helta dojel, jsme si zkoušeli vzájemně nastupovat. V předposledním kole, když jsem jel za ním, jsem viděl, že si není úplně jistý v té kamenité pasáži a v závěrečném okruhu jsem mu v tom místě nastoupil. Jsem rád, že to vydrželo až do cíle,“ uvedl Sáska.

Výsledky – muži: 1. Sáska (Subterra Santa Cruz) 01:27:56, 2. Helta (Něm.) +9, 3. Kobes (Gapp System – Kolofix) +51, 4. Ulík +55, 5. Hojka (oba Expres Cz – Bmd Team Kolín) +1:04. Stav Conseq Cupu po 3 závodech: 1. Sáska 810, 2. Ulík 710, 3. Zatloukal (Nutrend Specialized) 710.

Ženy: 1. Holubová (Rouvy Specialized) 1:30:28, 2. Podgorská (Pol.) +3:02, 3. Spěšná (jb Brunex Superior) +4:38, 4.Viktorová (Rouvy Specialized) +4:58, 5. Krzystalaová (Pol.) +5:21. Stav Conseq Cupu po 3 závodech: 1. Holubová 820, 2. Czeczinkarová (Elmtrade Racing Team) 650, 3. Viktorová 620.

Junioři: 1. Bažant (Cyklostar Pirelli) 1:09:14, 2. Friedel (Ostra Multicraft Čeladná) +45, 3. Lindner (Něm.) +58. Stav ČP: 1. Friedel 880. Juniorky: 1. Gottwladová (CP Team) 1:10:19, 2. Dušková (Czech Multisport Coaching) +53, 3. Viková (Dukla Praha) +2:54. Stav ČP: 1. Gottwaldová 800.

Foto: Pavel Křikava

Autor článku: Jan Krůta