MTB

Úspěch enduro sjezdařů na světovém poháru v Leogangu 4. místo Pivnička U21 a 7. místo Charvát Elite 

Úspěch enduro sjezdařů na světovém poháru v Leogangu 4. místo Pivnička U21 a 7. místo Charvát Elite 

Zástupci českých barev horských kol v disciplíně enduro, která ve světě zaznamenává obrovský rozmach se začínají stabilně umísťovat v nejvyšších patrech výsledkové listiny a to v poměrně hojném počtu jak v kategorii U21, tak Elite.  

Zvláště v posledních dvou letech se začíná opět blýskat v MTB  gravity na lepší časy, díky čtyřem zástupcům, které máme v kategorii U21. Jakub Pivnička, Vojtěch Klokočka, Jakub Kalousek a Adam Maxa, kteří jsou v závodě světového poháru schopni  umístit se do 10. místa. Aktuálně Jakub Pivnička BIKESTRIKE.COM obsadil ve víkendovém závodě světového poháru v Leogangu 4. místo, kdy dokázal vyhrát 5. měřený úsek. V Leogangu obsadil 13. místo Adam Maxa ROCK MACHINE a 17. místo Jakub Kalousek BIKEPORN BLUEGRASS ENDURO TEAM. Vojtěch Klokočka N1 TEAM BIKESTRIKE.com byl po technických potížích diskvalifikován.  

V elitní kategorii máme stabilní zástupce Matěje Charváta, Vojtěcha Bláhu a Přemka Tejchmana.  

V  Leogangu na endurové maximum dosáhl nestor českého bikingu Matěj Charvát Charvatbros/BansheeBikes, který obsadil 7. místo. V průběhu závodu se dokonce pohyboval na místě 6. Závod se jel za velmi těžkých podmínek, protože v Leogangu před závodem i v průběhu pršelo a trať byla velice záludná. Vojtěch Bláha  ACTOFIVE – BIKESTRIKE obsadil stabilní  25. místo. Mistr republiky ve sjezdu Stanislav Sehnal KELLYS FACTORY TEAM měl bohužel v druhé etapě defekt a závod dokončil pouze tréninkově. Jedná se o mimořádné výkony, neboť závodníci z ČR jsou všichni amatéři a závodí s profesionály ze zahraničních továrních týmů.  

Jediný zástupce, který je v profesionálním týmu je Barbora Vojta, která závodí za francouzský tým CHALLENGE ONE a obsadila v celkovém pořadí světového poháru v roce 2023 9. místo. Aktuálně Barbora čeká přírůstek do rodiny a v sezoně 2024 do závodů nenastoupila. 

Rozmach endurové disciplíny podtrhuje i to, že UCI pro rok 2024 poprvé vyhlásila oficiální mistrovství světa ve Val di Fassa, ale bohužel zatím  pouze pro elitní kategorie enduro a e-enduro. 

Na zvyšování úrovně českých bikerů má určitě zásluhu vysoká úroveň závodů české enduroserie a rovněž tak podpora ČSC mladých enduristů v předsezónních přípravných kempech, která je praktikována již několik let. 

Autor : Milan Suchomel 

Autor článku: Admin