Silnice

Zemanová pokračuje v Brilon Cupu na vítězné vlně

Zemanová pokračuje v Brilon Cupu na vítězné vlně

Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) potvrdila výbornou formu i ve čtvrtém závodě Českého poháru v silniční cyklistice pro ženy a mládežnické kategorie Brilon Cup, který se jel v Kyjově. Stejně jako v předchozích dvou dílech nenašla přemožitelku ani nyní a slavila prvenství, když ve spurtu vedoucí dvojice porazila úřadující mistryni republiky Jarmilu Machačovou z Dukly.

„Bylo to poměrně těžké, tempo se hodně měnilo. Chvíli jsem měla pocit, že jedeme na výlet, pak se zase jelo docela intenzivně. Snažila jsem se jet aktivně, aby to pro mě byl co nejlepší trénink směrem k mistrovství republiky,“ přiznala Zemanová, která vede i průběžné pořadí seriálu.

„Už ve druhém kole jsme odjely v šesti, ale v posledním okruhu nás soupeřky dojely. Věděla jsem, že musím zkusit nastoupit v závěrečném výjezdu asi pět kilometrů před cílem, protože nejsem klasická sprinterka. Naštěstí se to povedlo. Zůstaly jsme tam s Jarmilou Machačovou a dvěma juniorkami ze Slovenska. Spurtovala jsem z druhé pozice a povedlo se mi vyhrát,“ líčila stříbrná medailistka z letošního MS v cyklokrosu v Táboře v kategorii žen U23.

A věří, že si dobrou formu podrží i do příštího týdne, kde se bude v Jevíčku bojovat o mistrovské tituly. Ve čtvrtek ji čeká časovka, v sobotu silniční závod. „Cíle jsou jasně dané. Každý závod je jiný, ale nějakou taktiku už v hlavě mám,“ řekla Kristýna, pro kterou je však nadále prioritou cyklokros. „Chtěla bych v něm zůstat, je to moje hlavní disciplína. Silnici beru pořád jako doplněk. Jednou třeba bude mít prioritu, ale zatím to v plánu není,“ dodala.

Závod juniorů opanoval opět tým Roman Kreuziger Cycling Academy. Tentokrát nezvítězil Pavel Šumpík, ale jeho stájový kolega Adam Pešek. Šumpík ale skončil hned za ním, když vyhrál sprint skupiny, která přijela do cíle se ztrátou přes 2 minuty.

„Naším hlavním cílem bylo, udělat ten závod ostatním těžký a zvítězit. To se podařilo, takže můžeme být spokojeni,“ popsal Pešek. „Zkoušeli jsme nastupovat a ve finále to vyšlo zrovna na mě, tak jsem jel a povedlo se vyhrát. Třešničkou na dortu bylo, že Pavel vyhrál spurt druhé skupiny,“ dodal vítěz kategorie juniorů.

Výsledky – ženy (62,4 km):1. Zemanová (Brilon Racing Team MB) 1:45:24, 2. Machačová stejný čas, 3. Ševčíková (obě Dukla), 4. Drbohlavová (Lawi Junior Team), 5. Hartychová (Dukla Praha) všechny +11.

Junioři (83,2 km): 1. Pešek 2:00:34, 2. Šumpík (oba Roman Kreuziger Cycling Academy), 3. Bradáč, 4. Faltýnek (oba Dukla Praha), 5. Lienert (Rexonix Kovo Praha) všichni +2:10. Juniorky (62,4 km): 1. Ungerová 1:45:25, 2. Chladoňová (obě SR) stejný čas, 3. Hezinová (Doltcini – Watersley R+D Cycling Team), 4. Lehká, 5. Douděrová (obě BB Com Cycling Team) vš. +10.

Kadeti (62,4 km): 1. Zaňka (BB Com Cycling Team) 01:36:45. Kadetky (41,6 km): 1. Špicarová (Špicar team Force) 1:08:44. Starší žáci (41,6 km): 1. Stránský (Team Active Tour) 1:08:44. Starší žákyně (21,8): 1. Janíková (Rexonix Kovo Praha) 35:50.

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Jan Krůta