Silnice

Petr Kaltofen: “Očekávám zajímavý souboj nejlepších”

Petr Kaltofen: “Očekávám zajímavý souboj nejlepších”

Reprezentační trenér českých silničářů Petr Kaltofen očekává od nadcházejícího domácího šampionátu v Jevíčku souboj nejlepších závodníků jak v kategorii mužů, tak i žen. Kromě domácích titulů v silničních závodech a časovkách se bude bojovat i o místa pro olympijskou nominaci pro hry v Paříži. 

“Těžko soudit jak se závody budou vyvíjet. Nicméně předpokládám nějaký únik čtyřech, šesti jezdců a pak bude záležet na tom, jak to komu bude vyhovovat. Trať je vždy taková, jak se vyvíjí závod. Když se bude útočit, tak závod bude velmi těžký a naopak když se vytvoří složení úniku takové, že to bude všem vyhovovat, tak balík může klidně přijet s desetiminutovou ztrátou, jako to byl v Bánovcích na Bebravou. Trať se profilově nezdá tak těžká, ale rozhodně není jednoduchá,” predikuje Petr Kaltofen.

A jaké očekává celkově pojetí závodů? “V obou kategoriích (mužů i žen) čekám velké souboje těch nejlepších závodníků. Cyklistů jezdící v zahraničních týmech s domácími celky ATT Investmens, Elkov-Kasper a do pořadí budou jistě chtít promluvit i jezdci stáje Pierre Baguette cycling. Mezi ženami pak závodnic ze zahraničních celků a cyklistek Dukly Praha.”

Na co se nejvíce Petr Kaltofen zaměří z pohledu české reprezentace? “Nejvíce otazníků je určitě nyní co se týče olympijských her, domácí šampionát nicméně není v nominaci na Paříž rozhodující. V kategorii mužů je téměř rozhodnuto, mezi ženami je to otevřenější.” Přesto český reprezentační kouč má určitou představu. “Mezi muži mě zaujal rozhodně nejvíce Mathias Vacek svým výkonem v závodu Kolem Belgie,” naznačil, kdo je v jeho očích největší favorit na jediné místo pro ČR mezi muži. Naopak mezi ženami je to podstatně vyrovnanější. “V úvahu přicházejí hlavně Kristýna Burlová, Tereza Neumanová a Julia Kopecky a ve hře je ještě Nikola Nosková,” pokračoval Kaltofen.

Dlouhá leta měl titul prakticky zajištěn celek Elkov-Kasper, ale v současné době má na domácích silnicích více než zdatné soupeře v podobě celku ATT Investmens. “Jsme realisté, ale určitě by třeba něco mohlo dopadnout dobře. Bude záležet, jak se závod bude vyvíjet. Mohli bychom třeba myslet na slovenský titul s Lukáš Kubišem,” naznačuje sportovní ředitel Vladimír Vávra. “Mathias Vacek je vysloveně ve skvělé formě, ale i my chceme uspět i mezi českými jezdci,” dodal.

Na nejvyšší cíle míří stáj ATT Investmens. “Očekávám výhru, to je jasné. V časovkách budou obhajovat tituly Jakub Otruba a ten slovenský zase Matúš Stoček. Nyní již vyhrál mezi jezdci U23 slovenský titul zase Matthias Schwarzbacher a ten pojede i nyní, špatně si určitě nepovede ani Filip Řeha. V hromadném závodu si myslím, že okruh není extra selektivní, naší výhodou bude početní převahou. Ambice máme nejvyšší, ale soupeřů bude na startu hodně. Mistráky jsou vždy specifické, kluků na stupně vítězů máme více,” přidal šéftrenér ATT Investmens Michal Bednář.

Autor článku: Jaroslav Cícha