Silnice

Šampionát v Jevíčku odstartují časovky s hvězdami na startu

Šampionát v Jevíčku odstartují časovky s hvězdami na startu

Časovkami všech kategorií odstartuje dnes v Jevíčku společné mistrovství České republiky a Slovenska v silniční cyklistice. Fanoušci se mají na co těšit, protože hned na úvod bude v akci řada hvězd včetně závodníků z WorldTour týmů.

Ve startovní listině nechybí Mathias Vacek (Lidl-Trek), který byl vloni v mistrovské časovce třetí. Formu má výbornou, před pár dny skončil druhý v závodě Kolem Belgie, kde obsadil i druhé místo v časovce. A předtím byl čtvrtý Kolem Norska. „S kondicí jsem hodně spokojený. Těším se na mistrovství republiky, které bude určitě zase zajímavé. Nechám tam vše,” řekl Vacek.

Z týmů WorldTour budou dnes na startu i Josef Černý (Soudal-Quick Step), Pavel Bittner (Team dsm-firmenich PostNL), pro-kontinentální stáje zastupuje Adam Ťoupalík (TDT-Unibet CT). No a ty nejvyšší ambice bude mít určitě obhájce prvenství Jakub Otruba z domácího týmu ATT Investments.

Mezi ženami obhajuje titul Eliška Kvasničková (Team Komugi-Grand Est), ze zástupkyní dalších zahraničních týmů nebudou chybět třeba Kristýna Burlová (Lifeplus – Wahoo), vítězka letošního Tour de Feminin Julia Kopecky (AG Insurance – Soudal), Nikola Nosková (Cofidis) nebo Nikola Bajgerová (Mat Atom Deweloper Wrocław).

Tři nejlepší ženy z loňské mistrovské časovky: zleva Kristýna Burlová, Eliška Kvasničková a Nikola Bajgerová.

A jak vypadají trasy, kde se bude bojovat o medaile? „Trať se připravuje už od loňska. Díky podpoře Pardubického a Jihomoravského kraje máme nové silnice. Časovku očekávám díky novému asfaltu nesmírně rychlou, je více méně rovinatá,“ uvedl ředitel šampionátu Antonín Dostál.

„Co se týče silničních závodů, tak na závodníky čeká na okruhu poměrně zákeřný krátký, ale prudký kopec z Velkých Opatovic do Brťova a pak stoupání od Křenova na Mařín. Když se tu jel mistrák naposledy, roztrhalo se startovní pole na mraky. Takže když budou pořádně závodit, určitě to bude podobné,“ odhadoval ředitel závodu.

Po časovkách přijdou o víkendu ke slovu silniční závody. V sobotu se představí ženy, juniorky a junioři, v neděli pak mužská elita společně s cyklisty kategorie U23.

Program šampionátu – čtvrtek – časovky všech kategorií, 9.00: juniorky (15,5 km), následně ženy a junioři (31 km), 14.40: muži U23 (31 km), následně muži Elite (46,5 km).  

Silniční závody – sobota, 10.00: juniorky a ženy (101,6 km), 13.00: junioři (127 km). Neděle, 10.30: muži elite a U23 (203,2 km).

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Jan Krůta