Silnice

Na olympiádu do Paříže pojedou Julia Kopecky a Mathias Vacek

Na olympiádu do Paříže pojedou Julia Kopecky a Mathias Vacek

Julia Kopecky a Mathias Vacek, čerství mistři republiky v časovce, budou českou silniční cyklistiku reprezentovat na olympijských hrách v Paříži. Na dnešní tiskové konferenci při mistrovství republiky v Jevíčku to potvrdil reprezentační trenér Petr Kaltofen poté, co nominaci schválila silniční komise Českého svazu cyklistiky pod novým vedením Jakuba Edra.

„V mužské kategorii to pro nás bylo snazší, silniční komise se jednomyslně komise shodla na Vackovi a prvním náhradníkem bude Pavel Bittner díky dlouhodobým výsledkům v elitních závodech,“ prozradil Kaltofen.

„U žen jsme čekali až na dnešní mistrovský závod, ale i po něm jsme se všichni shodli na Julii Kopecky. První náhradníci je Kristýna Burlová,“ uvedl reprezentační trenér.

Kopecky vybojovala v silničním závodě bronz a přidala tak druhý cenný kov ke zlatu ze čtvrteční časovky. Vacka čeká silniční závod mužské elity v neděli.

Dnešní tiskové konference se zúčastnili prezidenti českého a slovenského svazu, Petr Marek a Peter Privara, oba trenéři národních týmů, starosta města Jevíčko a ředitel závodu Antonín Dostál.

Jako první proběhl podpis nové smlouvy obou federací o společném konání mistrovských závodů až do roku 2028. “Za posledních víc jak 20 ročníků jsme si ověřili, že tento koncept funguje velice dobře. Závodníci mají lepší porovnání s mezinárodní konkurencí a jsem rád, že můžeme ve společné práci pokračovat,” řekl k podpisu prezident slovenského svazu Peter Privara. 

Několik slov k nedělnímu závodu mužské elity řekl Antonín Dostál, ředitel závodu a hlavní organizátor. Novinářům popsal okruh, který již dnes okusili mládežnické kategorie a ženy ve svých závodech. “Trať je těžká a spravedlivá, asi na 6. kilometru na závodníky čeká prudký kopec, který místní nazývají “brťák”, dále je před Březinou otevřená rovinka, kde může hodně foukat. Pak závodníky čeká stoupání na Mařín, odtud už je to víceméně z kopce a až do Jevíčka se jede velkou rychlostí,” řekl ředitel závodu. 

Závěrem si slovo vzal starosta města Jevíčko pan Dušan Pávek, který poděkoval prezidentovi českého svazu cyklistiky za možnost pořádání závodu a ocenil výbornou práci pana Dostála a celého jeho týmu.

Autor článku: Jan Krůta