MTB

Světová MTB série pokračuje v Les Gets!

Světová MTB série pokračuje v Les Gets!

Oblíbené středisko Savojských Alp, Les Gets, je dějištěm dalšího podniku MTB World Series a postupně se zde a v přilehlých, vysokohorských resortech představí celé portfolio MTB disciplín: XCM, Enduro, DHI, XCC, XCO.    

Nabitý program nejlepších bikerů světa se tak „překlápí“ do své druhé půlky, kde na jezdce, ale i na fanoušky, čekají ty nejdůležitější závody.

Ale vraťme se nejprve krátce zpět, k první polovině sezóny 2024, kterou lze označit, z pohledu české reprezentace MTB, jako velmi úspěšnou. Posuďte sami – čeští bikeři zásluhou Patricie Srnské a Jana Zatloukala vybojovali tři tituly akademických mistrů světa v XCE a XCO v Kostarice, junior Kryštof Bažant získal na ME XCO v Cheile Gradistei senzační stříbro, další juniorští reprezentanti, Amálie Gottwaldová a David Friedel vybojovali pódiové umístění v závodech Juniorské světové série a za společnou práci části reprezentačního týmu Elite a U23 je potřeba označit a vyzdvihnout zisk olympijské kvóty pro OH v Paříži.

Daří se také maratoncům, výsledky Martina Stoška nebo Filipa Adela lze označit jako velmi dobré, už podruhé se v TOP 10 Světové XCM série umístila Karla Löffelmann.

Koncem července má většina států na programu prestižní národní šampionát, ten český se letos uskuteční na náročné, horské trati v Harrachově. Přímo na národní mistráky navazuje svátek největší – olympijské hry v Paříži, kde se budeme těšit na závodní dny v neděli 28. července a pondělí 29. července Čechy následně čeká další šampionát, tentokrát v Short tracku a dějištěm bude poprvé v historii Českého poháru – Ostrava!

Druhá půlka srpna bude věnovaná přípravě na druhý z vrcholů sezóny 2024 – Mistrovství světa XCO, XCC, XCR a DHI, které hostí vysokohorské středisko Vallnord v Andoře. Mnoha českým jezdcům překvapivě start ve 2000 metrech nad mořem vyhovuje a dosáhli zde v minulosti na řadu vynikajících výsledků a úspěchů. Jen namátkou můžeme zmínit pódiová umístění Ondřeje Cinka, Honzy Vastla nebo Kateřiny Nash.

Aby byl náš výčet šampionátů úplný, nesmíme zapomenout na Mistrovství světa XCM. Nejlepší maratonce světa i s českou špičkou přivítá americké Snowshoe v čele s Martinem Stoškem a Karlou Löffelmann, kteří by měli patřit k favoritům závodu, který je už nyní označován jako mimořádně obtížný.

Úplný závěr sezóny obstarají závody Světové MTB série XCO, XCC a DHI v americkém Lake Placid a kanadském Mt. Sainte Anne.

Čeští reprezentanti by se tento víkend měli v Les Gets představit v kompletní sestavě v čele s Ondřejem Cinkem, který v týdnu absolvoval komplexní vyšetření a diagnostiku u experta na tuto problematiku, profesora Libora Vítka. Věřme, že tato nová spolupráce pomůže vyřešit vleklé a časté zdravotní komplikace české jedničky.

Pokud jde o tým do 23 let, reprezentační příležitost dostávají i členové širšího výběru, například František Hojka, Patrik Černý nebo Aneta Novotná. V sestavě jsou i talentovaní prvoročáci v kategorii U23 Eliška Hanáková a Ondřej Novotný.

Naopak chybět bude zraněný úřadující mistr kategorie U23 a akademický mistr světa, Jan Zatloukal.

„Honza Zatloukal má natržený triceps po úvodním tréninku v Crans Montaně a závod v Les Gets pro něj nepřipadá v úvahu. Ale je potřeba dodat, že Honza nutně potřebuje ze závodů vysadit, v podstatě rok a půl v kuse závodí, když byl nucený objíždět vybrané závody, které jsem mu určoval podle potřeby vyjíždět body nutné k zajištění účastnického místa mužů pro OH v Paříži. To zranění tedy přišlo, když už přijít muselo, v tu nejlepší možnou dobu… Honza se potřebuje vyléčit, odpočinout si, dotrénovat se a znovu získat závodní formu. Měl by být zpět a v pořádku přibližně za měsíc, možná i dříve, uvidíme, jak se to bude hojit, absolvuje denně fyzioterapii, magnetoterapii, atd.“ přibližuje dění v reprezentačním týmu trenér Viktor Zapletal. 

Foto: Michal Červený

Autor článku: Filip Švestka