Cyklokros

Ladislav Kubín slaví devadesátiny

Ladislav Kubín slaví devadesátiny

Když se řekne Holé Vrchy a cyklokros, tak si každý vybaví Ladislava Kubína. Tento cyklokrosový nezmar oslaví dnes 20. července kulatiny, dožívá se úctihodného věku devadesáti let.

Spojení cyklokros na Holých Vrších a Ladislav Kubín trvá již dlouho přes padesát let. Kubín sice začínal s fotbalem, ale jednou honil míč a zároveň se jel Sojkův memoriál na trase Praha – Jičín – Poděbrady. On pořád koukal na silnici, kdy pojedou a tehdy jej cyklistika vzala. Ale s aktivní kariérou skončil poměrně brzo. “Jednou jsme si řekli, že o pouti si to rozdáme na kole. Byl to poslední červencový víkend v roce 1952, uspořádali jsme oficiální silniční závod a od té doby se jezdil šedesát let. Skončil až v roce 2015 pro nezájem cyklistů; přijeli tehdy jen čtyři,“ říká smutně Ladislav Kubín.

O deset let později začal pořádat cyklokros, postupně tak čtyři až pět závodů za sezonu. V roce 1981 tam Miloš Fišera začal svoji cestu za světovým zlatem. Napadlo plno sněhu a v Mladé Boleslavi nebyl nikdo schopen upravit okruh, takže se trénovalo na Holých Vrších.

Vrcholem pořadatelství byl závod Světového poháru UCI 2. kategorie v cyklokrosu v roce 2004 a na startu byl i věhlasný Belgičan Mario de Clercq. „To byl vrchol. Řekl jsem tehdy Šimůnkovi, že jsem sehnal 90 000 korun, aby s de Clercqem domluvil start. Povedlo se to, i když Mario chtěl o deset tisíc více, které jsme museli přidat,” vzpomíná.

Kromě pořádání závodů trénoval a dělal maséra. U reprezentace “mazal” celkem čtrnáct let. V trenérské kariéře mu prošli rukama Jiří a Radek Polničtí, Vladimír Kyzivát, Petr Dlask.

Autor článku: Jaroslav Cícha