Na olympiádu do Paříže jede 7 českých cyklistů. Největší nadějí je Miculyčová

Na olympiádu do Paříže jede 7 českých cyklistů. Největší nadějí je Miculyčová

Sedm českých cyklistů bude reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Paříži. Jsou to silničáři Mathias Vacek a Julia Kopecky, bikeři Ondřej Cink a Adéla Holubová, dráhaři Jan Voneš a Denis Rugovac plus závodnice ve freestyle BMX Iveta Miculyčová.

Právě Miculyčová je zřejmě největší českou cyklistickou nadějí na medaili, protože jde o dvojnásobnou mistryni Evropy z předchozích dvou let a majitelku bronzu z MS 2022 v disciplíně Park.

Mezi 12 vyvolených se 18letá reprezentantka dostala až na poslední chvíli, protože kvůli zranění kotníku z tréninku nemohla absolvovat finální díl kvalifikace v Budapešti. „Byla jsem smutná, že o postup nemůžu zabojovat napřímo, ale doufala jsem, že to klapne i tak. Jen jsem musela čekat. Když to bylo oficiální, měla jsem velikou radost,“ řekla Iveta.

Po zranění kotníku už je v pořádku a naplno trénuje směrem k olympiádě. „Moc se tam těším a jsem zvědavá, jaký bude ten park. Ještě jsem ho naživo neviděla,“ uvedla Miculyčová.

Kdy jde do akce? 30. 7.: kvalifikace, 31. 7.: finále v případě postupu z kvalifikace.

Dráhaři trénují v Coloradu

V Paříži uvidíme po dlouhých 14 letech na olympijském velodromu naše stíhače. Denis Rugovac (31)a Jan Voneš (23)vyjeli pro Česko místo madisonu (bodovací závod dvojic) a zároveň jedno místo v omniu, v němž bude startovat Voneš.

Oba se v současné době chystají ve vysoké nadmořské výšce v Coloradu, před olympiádou je čeká ještě týdenní soustředění na Mallorce.

„Už to, že se kluci na olympiádu probojovali, je úspěch. Musíme vycházet z rankingu, takže umístění kolem osmičky by v madisonu bylo slušné. V omniu je naše postavení ještě horší. Z hlediska dlouhodobých výsledků můžeme těžko pomýšlet na top 10, ale samotný závod může přinést hodně nečekaných věcí. Konkurence tam bude obrovská, jezdí to spousta kluků, kteří působí v silničních worldtourových týmech. Byl bych spokojen s umístěním v první polovině, to znamená do 12. místa,“ řekl reprezentační trenér stíhačů Milan Kadlec.

Kdy jdou do akce? 8. 8.: omnium (Voneš), 10. 8.: madison (Voneš, Rugovac).

Cinka čeká domácí šampionát

Už na čtvrtou olympiádu jede biker Ondřej Cink (33), naopak pro Adélu Holubovou (21) to bude velká olympijská premiéra.

Cinkovým maximem v olympijském cross country jsou 14. místa z Londýna 2012 a Ria 2016. „Nikdy jsem na olympiádě nezajel vyloženě skvělý výsledek. Celkem dobré to bylo při mé první účasti, kdy jsem jako mladý skončil čtrnáctý. Když už to naposledy v Tokiu vypadalo nadějně na medaili, měl jsem technické problémy. Doufám, že v Paříži by to konečně mohlo vyjít na nějaký hezký výsledek,“ prohlásil Cink, který má za sebou tréninkový kemp a o víkendu se představí na domácím šampionátu v Harrachově.

Tam nakonec bude chybět obhájkyně zlata Holubová, která vloni vyhrála mistrovství republiky absolutně, ale titul brala ve své kategorii U23. „Po skončení evropského turné Světových pohárů a po vzájemné domluvě jsme se rozhodli, že Adéla dá přednost přípravě na olympijský závod a mistrovství republiky vynechá,“ informoval manažer stáje Rouvy Specialized Jiří Lutovský.

Kdy jdou do akce? 28. 7.: XC žen (Holubová), 29. 7.: XC mužů (Cink).

Vacek a Kopecky jedou i časovku

Českou silniční cyklistiku bude pod 5 kruhy reprezentovat mládí: Mathias Vacek (22) a Julia Kopecky (19). Oba se představí nejen v silničním závodě, ale také v časovce, kde Česku po přerozdělení kvót připadla účastnická místa. Oba jsou úřadujícími mistry republiky v časovce.

Vacek kvůli startu v olympijské časovce měnil plány. Musel oželet účast na Czech Tour, protože už 27. 7. ho čeká první ze dvou startů na olympiádě. „Olympiáda je důležitější. Když se naskytla šance i na časovku a vím, že v ní dokážu být silný, tak jsem neváhal a dám tomu všechno,“ řekl jezdec stáje Lidl-Trek, který zatím zažívá skvělou sezonu a rád by to prodal i v Paříži.

Stejně jako jeho čeká olympijská premiéra i Julii Kopecky. Na domácím šampionátu získala kromě titulu v časovce i bronz v silničním závodě. „Pro mě je to obrovská čest a pocta, že jedu v devatenácti na olympiádu. Moc se na to těším a snažím se připravit co nejlíp,“ prohlásila Julia. „Vím, že můžu udělat dobrou časovku, i když konkurence bude obrovská a většina těch holek je starší i zkušenější. A silniční závod na olympiádě je vždycky loterie,“ dodala.

Kdy jdou do akce? 27. 7.: časovky obou kategorií, 3. 8. silniční závod mužů (Vacek), 4. 8.: silniční závod žen (Kopecky).

Kdo pojede na paralympiádu?

Česká cyklistika bude mít samozřejmě zastoupení i na paralympiádě, která se v Paříži koná 28. 8. – 8. 9. Ve schválené nominaci jsou Patrik Jahoda (H1), Jindřich Mašín (T2), Pavlína Vejvodová (T1) a Kateřina Antošová (H3).

Foto: Jan Brychta, Michal Červený a archiv

Autor článku: Jan Krůta

Související

Recommended