Cink a Čábelická rozšířili své sbírky titulů v cross country

Cink a Čábelická rozšířili své sbírky titulů v cross country

Ondřej Cink (Primaflor Mondraker) a Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) se v Harrachově stali mistry republiky v cross country horských kol. Oba zkušení závodníci rozšířili své skvělé mistrovské sbírky: pro Cinka jde už o sedmý titul, Čábelická získala šesté zlato v elitní kategorii.

Cink vyrovnal sedmým titulem rekord Jaroslava Kulhavého, Čábelická se šestým zlatem dotáhla na Kateřinu Nash.

Třiatřicetiletý Cink ukázal, že je na tom před olympiádou v Paříži hodně dobře. I když ho na začátku zbrzdil defekt, postupně se dotáhl na čelo a ve finále projel cílem projel osamocen, druhý Jan Sáska (Subterra Santa Cruz), který ještě patří do kategorie U23, ztratil více než minutu. Bronz vybojoval obhájce titulu Marek Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade).

“Začátek se mi úplně nepovedl, měl jsem defekt zadního kola. To mě trošku znervóznělo, dělal jsem chyby, ale výkonnostně na tom byl dobře, kluky jsem dotáhl. V polovině závodu jsem měl trošku krizi, ale překonal ji poměrně rychle a pak už se mi zase jelo dobře. Jsem moc rád, že mám titul zpátky. Hodně jsem teď trénoval směrem k olympiádě a nečekal, že by se mi jelo nějak extra dobře. Nebylo to úplně jednoduché,” přiznal sedminásobný mistr republiky Cink.

“Já chtěl ze začátku Ondru trochu zaskočit, ale i když měl defekt, rychle se vrátil zpátky. Jak se tam dotáhl, věděl jsem, že je hotovo. Jel výborně a já si musel zpomalit a spíš jsem si pak už hlídal to druhé místo,” řekl stříbrný Sáska.

V závodě žen jednoznačně dominovala zkušená Jitka Čábelická (34). Za ní se poskládaly „mladé pušky“ Patricie Srnská (Nutrend Specialized SKR), Simona Spěšná (MS Bike Academy) a Nela Viktorová (Rouvy Specialized). Všechny ještě patří do kategorie U23, ale narozdíl od let předchozích se nehodnotily kategorie zvlášť, ale rozdělovala se jen jedna sada medailí.

„Šestý titul je skvělý, mám z něj velkou radost. Zdejší trať je krásná, nejhezčí u nás. Podařilo se mi nastoupit v tom těžkém výjezdu a pak už jsem si jela svůj závod,“ prohlásila Čábelická. “Já tam nechala, co jsem mohla. Holky jely hodně dobře, byl to pěkný závod,” řekla Patricie Srnská.

V závodě nestartovala loňská vítězka Adéla Holubová (Rouvy Specialized), která dala přednost přípravě na olympiádu, nemoc nepustila do závodu vloni stříbrnou v elitě Karlu Löffelmann.

Juniorské tituly získali Kryštof Bažant (Cyklostar Pirelli) a Amálie Gottwaldová (CP Team).

Výsledky – muži: 1. Cink (Primaflor Mondraker) 1:23:29, 2. Sáska (Subterra Santa Cruz) +1:02, 3. Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade) +2:10, 4. Rajchart (Bike Team Stupno) +3:08, 5. Hojka (Express CZ BMD Team Kolín) +3:57.

Ženy: 1. Čábelická (GAPP System Kolofix) 1:26:35, 2. Srnská (Nutrend Specialized SKR) +1:32, 3. Spěšná (MS Bike Academy) +2:34, 4. Viktorová (Rouvy Specialized) +3:10, 5. Czeczinkarová (Elmtrade Racing) +5:05.

Junioři: 1. Bažant (Cyklostar Pirelli) 1:15:27, 2. Friedel (Ostra Multicraft Čeladná) stejný čas, 3. Vašut (Bike Pro Racing) +1:26. Juniorky: 1. Gottwaldová (CP Team) 1:17:21, 2. Viková (Dukla Praha) +040, 3. Dušková (Czech Multisport Coaching) +1:20.

Kadeti: 1. Kuchař (Head Pro Team Opava) 52:24, kadetky: 1. Bukovská (DK BIKESHOP Racing Team) 42:44.

Foto: Pavel Křikava

Autor článku: Jan Krůta

Související

Recommended