Silnice

Hvězdy v pelotonu Czech Tour včetně řady Čechů

Hvězdy v pelotonu Czech Tour včetně řady Čechů

Řada hvězd světové cyklistiky včetně dvojnásobného mistra světa Juliana Alaphilippa se postaví na start letošního ročníku Czech Tour, který se koná od čtvrtka 25. do neděle 28. července.

Organizátoři na start přilákali hned osm formací s licencí WorldTour. UAE Team Emirates, Bahrain Victorious, Red Bull Bora-Hansgrohe, Soudal Quick-Step, Visma Lease a Bike, Ineos Grenadiers, Intermarché Wanty a DSM-firmenich PostNL je seznam stájí, na jejichž soupiskách jsou nejlepší cyklisté planety. A tak je pochopitelné, že i Czech Tour uvidí výjimečné hvězdy.

Hlavní ikonou pelotonu bude Julian Alaphilippe. Dvojnásobný mistr světa z Francie vyhrál šest etap na Tour de France, v roce 2018 při Tour dominoval soutěži vrchařů, o rok později málem dovezl žlutý trikot až do Paříže. Navíc ovládl klasiky Milán-San Remo, San Sebastian či Strade Bianche.

Po boku Alaphilippa i Černý

Po jeho boku v dresu Soudal Quick-Step budou Kasper Asgren, pyšnící se etapovými vítězstvím z Tour de France 2023, nebo Josef Černý, vítěz etapy na italském Giru 2020.

Dres UAE Team Emirates oblékne Diego Ulissi, majitel jedenácti vítězství z italského Gira a šampion Czech Tour z roku 2016. Etapové triumfy z Grand Tour pak mají na kontě Maximilian Schachmann, Cesare Benedetti (oba Red Bull Bora-hansgrohe), Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), Rein Taaramäe (Intermarché Wanty) či Dario Cataldo (Lidl-Trek Future Racing), který má na kontě neuvěřitelných pětadvacet Grand Tour!

Vítězstvím z Czech Tour se může pochlubit i Lorenzo Rota (Intermarché Wanty), který největšímu tuzemskému etapovému závodu dominoval v létě 2022. Antoine Huby ze Soudal Quick-Step je zase vítězem Závodu míru do 23 let ze sezony 2023.

Doma pojede také Bittner

Výrazné zastoupení budou mít i české barvy. Na soupisce elitní formace DSM-firmenich PostNL je Pavel Bittner. V barvách formací s licencí UCI ProTeams se představí další čeští borci. Tomáš Kopecký a Adam Ťoupalík, vítěz závěrečné etapy loňské Czech Tour, oblékají dres TDT-Unibet Cycling Team, za Tudor Pro Cycling jezdí Petr Kelemen. Z druhé nejvyšší divize jsou i formace Polti Kometa, jejímž spolumajitelem je dvojnásobný vítěz Tour de France, Alberto Contador, dále Bingoal WB, Q36.5 Pro, Uno-X Mobility, Corratec-ViniFantini a Flanders-Baloise.

Zastoupení v pelotonu budou mít i dvě nejlepší tuzemské formace ATT Investments a Elkov Kasper. Oba týmy vysílají to nejlepší, co mají k dispozici, v dresu královéhradecké stáje pojede i úřadující mistr republiky Tomáš Přidal. Pozvánku dostal i slovenský kontinentální tým Pierre Baguette Cycling, v jehož dresu se představí hvězda série Visegradské 4 a čerstvý vítěz závodu Brno-Mikulov-Brno Martin Voltr.

Cyklisté při Czech Tour po slavnostní prezentaci na Horním náměstí v Olomouci 24. července odpoledne absolvují celkem čtyři etapy. Ve čtvrtek 25. července pojedou z Prostějova do Ostravy (151 kilometrů, 1418 výškových metrů), v pátek 26. července ze Zlína na Pustevny (170 kilometrů, 3389 výškových metrů), v sobotu 27. července z Moravské Třebové na Dlouhé Stráně (134 kilometrů, 2404 výškových metrů) a v neděli 28. července Czech Tour vyvrcholí etapou ze Šumperka do Šternberka (131 kilometrů, 1945 výškových metrů).

Foto: Czech Tour

Autor článku: Jan Krůta