Dráha

Polák Waliniak vítězem omnia GP Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka

Polák Waliniak vítězem omnia GP Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka

Polák Konrad Waliniak vyhrál při dráhovém Memoriálu Otmara Malečka prestižní omnium a potvrdil tak skvělou formu z předchozích dvou dnů na prostějovském velodromu. Stejně tak jeho krajan Piotr Maslak, který skončil třetí.

Omnium mužů elite bylo jedním z vrcholů programu druhého závodního dne GP Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka. Přetlak závodníků si vynutil kvalifikační jízdy, z nichž teprve vzešla pětadvacítka závodníků.

I třetí závodní den vynikající sportovní výkonnost předvedli polští reprezentanti, kteří obsadili první, respektive třetí místo. Na místo druhé se vynikajícím výkonem probil reprezentant Rumunska Daniel Crista. Nejlepším z českých závodníků byl šestý Adam Křenek, v první desítce se umístil i devátý Tomáš Bárta.

Ženy a juniorky se postupně utkaly ve scratchi, vylučovacím a bodovacím závodě. Ve scratchi první místo obsadila Slovenka Alžběta Bačíková, v eliminaci zvítězila Dánka Ellen Hjöllund Klingeová.

Müllerová druhá v bodovačce

Závěrečný bodovací závod přinesl strhující podívanou, suverénně vyhrála opět Klingeová, ale rozhodující rundu se podařilo dát také české dráhařce Patricii Müllerové, která obsadila vynikající druhé místo. Výkon prostějovské odchovankyně byl podtržen tím, že Patricie se ve čtvrteční eliminaci dostala do hromadného pádu, vynechala páteční závody, aby v sobotu vybojovala skvělé druhé místo. Pěknou čtvrtou příčku obsadila Hana Heřmanovská, které jako odchovankyně uničovské cyklistiky rovněž odtrénovala dlouhá léta na prostějovské dráze.

Vrána slavil zlatý hattrick

Ve stejných disciplínách jako ženy a juniorky se předvedli také junioři. Ve scratchi zvítězil domácí Tomáš Vrána před druhým Karolem Grzadzielem z Polska a třetím rovněž domácím Albertem Rauschertem. Vrána přemožitele nenašel ani v eliminaci a v závěrečném bodovacím závodě vítězstvím završil zlatý hattrick!

Na samotný závěr závodů byl lékařce onkologické kliniky FN Olomouc MUDr. Denise Vitáskové, Ph.D., předán výtěžek dobrovolného vstupného ve výši 28 000 Kč. Je to klinika, kde se Otmar Maleček léčil. Jeho památku účastníci uctili též minutou ticha před vyhlášením pátečního madisonu.

Foto: Ondřej Šrámek

Autor článku: Jan Krůta