Paracyklistika

Vejvodová v Paříži necelé dvě sekundy od medaile

Vejvodová v Paříži necelé dvě sekundy od medaile

Bramborová medaile zůstala pro Pavlínu Vejvodovou na paralympijských hrách v Paříži při časovce v silniční cyklistice na 14,2 kilometry kategorie T1-2. Nepopulární čtvrtá pozice připadla i Patriku Jahodovi v kategorii H1.

Pavlína Vejvodová jela od startu parádní závod. Bojovným výkonem se v průběžném pořadí držela na stupních vítězů. Jenže pár desítek metrů před cílem řešila technický problém, který ji připravil o medailové umístění.

“Jelo se mi krásně, ale v poslední zatáčce jsem vytrhla pravou nohu z pedálu. Do té doby jsem byla na druhém místě. Nebýt tohoto okamžiku, získala jsem medaili. Za jízdy jsem se snažila tretru zacvaknout a několik vteřin jsem určitě ztratila,” posteskla si zklamaná Vejvodová, které třetí místo uniklo o necelé dvě sekundy!

Mašín: Překvapení se nekonalo

Mezi tricyklisty obsadil Jindřich Mašín deváté místo, když za vítězem zaostal o 3:56 min. „Užil jsem si to, jako si užívám každý závod. Doufal jsem, že bych mohl překvapit i sám sebe, ale překvapení se nekonalo. Časovky mi prostě nejdou, v silničním závodě si věřím daleko víc. Jsou tu kopce a tam bych chtěl soupeře nechat za sebou,“ řekl Mašín.

Jahodova nejlepší časovka

Se čtvrtou příčkou se musel spokojit i Patrik Jahoda startující v kategorii H1. “Byla to velice rychlá časovka, která mě moc bavila. Ale byly tam dva větší kopce, v nichž nemohu z hlediska váhy konkurovat klukům na stupních vítězů,” ohlížel se za vystoupením v časovce Patrik Jahoda.

“Z hlediska výkonu to byla moje nejlepší časovka. Mrzí mě, že medaile unikla. Měl jsem natrénováno. V rychlých a technických úsecích se mi jelo skvěle. Na prvním mezičase jsem ztrácel na medaili jen patnáct sekund, ale kopce rozhodly. Začínám být trošku sběratel bramborových umístění,” pronesl Jahoda, který byl na mistrovství světa osmkrát čtvrtý a stejné umístění bral na paralympiádě v Tokiu 2021 i v Paříži 2024.

Antošová jela i za manžela

V kategorii H1-H3 vydřela sedmou příčku Kateřina Antošová, která se musela vypořádat s následky karambolu v úterním tréninku. V jeho důsledku manžel české reprezentantky utrpěl zlomeninu nohy a v Paříži musel podstoupit operaci. “Jela jsem i za muže. Přál si, abych do závodu nastoupila. Držel mi palce z nemocnice. Trať byla hodně technická. Myslela jsem, že Tokio nic nepředčí, ale Paříž byla ještě náročnější,” prohlásila Kateřina Antošová.

Čeští cyklističtí reprezentanti na paralympijských hrách vyzdvihli i vášeň pořadatelské země pro paralympijské bitvy. “Musím říct, že olympijská vesnice je krásná. Všichni k nám mají neuvěřitelně laskavý a vstřícný přístup,” přemítala Antošová. “Závod provázela parádní atmosféra. Francouzi jsou vášniví směrem k cyklistice. Kolem trasy bylo hodně lidí. V kontextu paracyklistiky nejvíce, co jsem zažil. Slyšel jsem i několik českých fanoušků,” hodnotil Jahoda.

Výsledky – ženy, kategorie T1-2: 1. Van Soestová (Niz.) 25:47 min., 2. Van Tilová (Švýc.) +2:10, min., 3. Lundová (Dán.) +3:04, 4. Vejvodová (ČR) + 3:06.

H1-H3: 1. Brimová (USA) 24:14 min., 2. Parkerová (Aus.) +9, 3. Zeyen-Gilesová (Něm.) +1:16 min, … 7. Antošová (ČR) +6:47.

Muži – H1: 1. Cornegliani (It.) 34:50 min., 2. Hordies (Bel.) +20, 3. Du Preez (JAR) +1:16 min., 4. Jahoda (ČR) +3:00.

T1-T2: 1. Chen (Čín.) 21:35 min., 2. Clement (Kan.) +1:17 min., 3. Celen (Bel.) +1:51 min., … 9. Mašín (ČR) +3:56 min.

Foto: ČPV – Jan Malý

Autor článku: Redakce