Silnice

Na ME v Belgii se představí třicet Čechů včetně Pavla Bittnera

Na ME v Belgii se představí třicet Čechů včetně Pavla Bittnera

Celkem třicet českých cyklistů by se mělo představit v akci na nadcházejícím mistrovství Evropy v silniční cyklistice, které od středy do neděle hostí belgický Limburg. Největší hvězdou je sprinter Pavel Bittner, který na právě skončené Vueltě vybojoval jedno etapové vítězství a jednou skončil druhý.

„Pavel má určitě velkou šanci zabojovat o co nejlepší umístění. Bude mít skvělou podporu od ostatních členů týmu, který je dostatečně silný. Nemůžu říkat, že jede pro medaili, protože favoritů bude na té klasikářské trati spousta, ale mělo by mu to sedět,“ prohlásil reprezentační trenér Petr Kaltofen.

V nominaci není další český účastník Vuelty Mathias Vacek, jenž po dohodě dává přednost přípravě na mistrovství světa. To se uskuteční v Curychu poslední týden v září.

Otázkou pouze je, zda bude mít český tým pro nedělní silniční závod mužské elity šest nebo sedm členů. „Petr Kelemen měl pád na závodě v Belgii. Původně byl přihlášen i do časovky, ale ještě se na to necítil, proto jsme jeho účast zrušili. Chce být připraven na silnici, tak uvidíme,“ prozradil Kaltofen.

Dalšími českými nadějemi na co nejlepší umístění jsou junior Pavel Šumpík, který kvůli přípravě na MS jede pouze časovku, a také Matyáš Kopecký v závodě mužů U23. „Stejně tak jeho sestra Julia Kopecký v závodě žen U23. Jejich velkou výhodou je, že jedou skoro doma a tu trať mají dokonale najetou,“ řekl trenér reprezentace.

Program ME a nominace reprezentace ČR

Středa 11. 9., časovky všech kategorií – 9.00: juniorky (Nela Kaňkovská, Daniela Hezinová), 10.15: junioři (Pavel Šumpík, Matěj Piták), 11.45: ženy U23 (Julia Kopecký), 13.15: muži U23 (Daniel Rubeš, Jan Bittner), 15.00: ženy (bez české účasti), 16.30: muži ELITE (bez české účasti).

Pátek 13. 9., 9.00: silniční závod žen U23 (Julia Kopecký, Barbora Němcová, Kristýna Burlová, Nela Slaníková), 13.30: silniční závod mužů U23 (Matyáš Kopecký, Daniel Vysočan, Matyáš Fiala, Daniel Mráz, Daniel Rubeš, Jan Bittner).

Sobota 14. 9., 9.00: silniční závod juniorů (Kryštof Král, Jan Podařil, Matěj Piták, Adam Bittman, Jan Faltýnek, Adam Pešek), 13.30: silniční závod žen ELITE (Nikola Nosková, Jarmila Machačová).

Neděle 15. 9., 9.00: silniční závod juniorek (Nela Kaňkovská, Daniela Hezinová, Kateřina Douděrová, Štěpánka Dubcová), 12.30: silniční závod mužů ELITE (Pavel Bittner, Adam Ťoupalík, Tomáš Kopecký, Šimon Vaníček, Petr Kelemen, Matěj Zahálka, Dominik Neuman).

Foto: Team dsm-firmenich PostNL

Autor článku: Jan Krůta