BMX

Iveta Miculyčová má stříbro z ME ve Freestyle BMX!

Iveta Miculyčová má stříbro z ME ve Freestyle BMX!

Iveta Miculyčová vybojovala na mistrovství Evropy ve Freestyle BMX ve švýcarském Cadenazzu stříbrnou medaili, když ve finále disciplíny Park nestačila pouze na Britku Sashu Pardoeovou.

Dvojnásobná evropská šampiónka z let 2022 a 2023 šla do dvanáctičlenného finále jako vítězka kvalifikace a startovala tudíž jako poslední. První jízdu jela česká reprezentantka suverénně, ale na jejím konci měla při jednom z triků pád, při kterém si trochu narazila loket. Bylo jasné, že bude muset zabrat v jízdě druhé.

Ta se čerstvě devatenáctileté Miculyčové vydařila, předvedla hodně triků, ale v úplném závěru došlo na drobné zaváhání po jednoduchém triku. Rozhodčí tento moment několikrát zkoumali na videu a české reprezentantce nakonec udělili vysokou známku 85,33. Ovšem na Pardoeovou to nestačilo, za výkon ve druhé jízdě obdržela 88,06 b. Bronz brala Švýcarka Ducarrozová, která se ve druhé jízdě po pádu zranila a nemohla si ani dojít pro medaili.

„Kvalifikace pro mě dopadla super, zajela jsem čisté dvě jízdy. Ve finále jsem v první jízdě měla pád v triku flair, což je salto vzad s otočením o 180 stupňů v rampě. Ale šla jsem do toho i ve druhé jízdě na riziko, že buď budu jedenáctá nebo první. Potom, co jsem dala ten flair a začala jsem se strašně radovat, tak mi na posledním skoku sjely nohy. Ale i tak mi to dalo na druhé místo a jsem neskutečně šťastná, že to vyšlo,“ popsala Miculyčová.

Do finále mužského Parku nepostoupil ani jeden z českých reprezentantů. Mikuláš Řehořík obsadil v kvalifikaci první nepostupového 13. místo, Martin Habada byl 21.

Park – finále, ženy: 1. Pardoeová (Brit.) 88,06, 2. Miculyčová (ČR) 85,33, 3. Ducarrozová (Švýc.) 83,16.

Muži: 1. Reilly (Brit.) 93,93, 2. Jeanjean (Fr.) 92,63, 3. Hessey (Brit.) 91,33, … 13. Řehořík, 21. Habada (oba ČR) nepostoupili z kvalifikace.

Foto: UEC – Tommaso Pelagalli/SprintCyclingAgency a Tomáš Frýdek

Autor článku: Jan Krůta