Silnice

Mathias Vacek o časovce: Nešlo to podle plánu, hodně jsem trpěl

Mathias Vacek o časovce: Nešlo to podle plánu, hodně jsem trpěl

Mathias Vacek obsadil v nedělní časovce v Curychu, která odstartovala mistrovství světa v silniční cyklistice, sedmadvacátou příčku. Dvaadvacetiletý rodák z Berouna byl jediným českým reprezentantem ve startovní listině úvodního dne šampionátu. Duhový trikot obhájil belgický reprezentant a dvojnásobný olympijský vítěz Remco Evenepoel.

“Nechal jsem na trati úplně všechno, ale nevyšlo to podle plánu. Je to pro mě poučení do dalších časovek,” pronesl Mathias Vacek po vystoupení na trase dlouhé 46,1 km s převýšením 405 metrů. Závodník patřící do sestavy formace Lidl Trek zvládl skvěle časovky na nedávné Vueltě, kde v zahajovacím testu skončil druhý, při závěrečném dějství pak šestý. V obou případech šlo však o výrazně kratší distanci.

“V Curychu jsem absolvoval nejtěžší časovku mojí kariéry. Bylo to náročné hlavně mentálně. Připadalo mi to neskutečně dlouhé. A v kopcích mimořádně náročné,” přemítal Vacek, který na zdolání časovky v boji o mistra světa potřeboval téměř padesát sedm minut.

“Od začátku se mi nejelo úplně nejlépe. Hodně jsem trpěl. Hlavně v kopcích se mi nedařilo jet podle plánu,” ohlížel se za prvním vystoupením ve Švýcarsku Vacek. Příští neděli se představí i v závodě s hromadným startem, kde by měl být lídrem českého týmu.

“Já úplně nevěděl, jaké budou moje pocity po Vueltě. Zejména s ohledem na délku časovku. Konečný výsledek není podle mého přání. Ale každý den holt není výborný,” pokrčil rameny mladý český reprezentant, jenž se skvěle vypořádal i s rozbitými pasážemi trasy. “Jel jsem tak, abych neztrácel rychlost. Ale současně jsem se držel na limitu,” ujistil Vacek, že víc z těla vyždímat nemohl.

Podruhé v řadě je mistrem světa Remco Evenepoel. Belgický reprezentant, dvojnásobný zlatý medailista z olympiády v Paříži, o šest sekund porazil Itala Gannu, třetí pak zůstal další reprezentant Apeninského poloostrova a úřadující mistr Evropy Affini.

Muži – elite (46,1 km): 1. Evenepoel (Belg.) 53,01 min., 2. Ganna +6, 3. Affini (oba It.) +54, 4. Tarling (Brit.) +1:17, 5. Vine (Austr.) +1:24, 6. Asgreen (Dán.) +1:30
…27. M. Vacek (ČR) +3:45.
Ženy – elite (29,9 km): 1. Brownová (Austr.) 39:16 min., 2. Vollerigová (Niz.) +16, 3. Dygertová (USA) +56, 4. Niedermaierová (Něm.) +1:05, 5. L. Kopecká (Belg.) +1:39, 6. Schweinbergerová (Rak.) +1:44.

Foto: Filip Bezděk

Autor článku: Redakce