Sálovka

České týmy U23 po skvělých výkonech na mistrovství Evropy těsně pod stupni vítězů.

České týmy U23 po skvělých výkonech na mistrovství Evropy těsně pod stupni vítězů.

V německém Großkoschenu se v sobotu 21. září konalo mistrovství Evropy kategorie do 23 let. Česká Republika měla na této vrcholné reprezentační akci dvě želízka v ohni. Jako tým ČR 1 vstoupila do turnaje dvojice David Petr / Michal Musil ze Svitávky. Jako tým ČR 2 reprezentovala v turnaji dvojice bratrů Jáchyma a Vojtěcha Baxových ze Zlína. 
Obě dvojice se na mistrovství Evropy této věkové kategorie v tomto složení představili vůbec poprvé.
Týmy Svitávky a Zlína ovládly letošní tuzemskou sezónu a s odstupem před ostatními týmy skončily v nominaci na mistrovství Evropy na prvních dvou místech. O medaile bojovalo na mistrovství Evropy celkem deset týmů z šesti zemí. 

Tým ČR 1 tedy David s Michalem narazili ve skupině postupně na německou dvojku, švýcarskou jedničku, nově vzniklý tým Slovenska reprezentovaný českou dvojicí a také na Belgii. V prvním utkání proti německé bratrské dvojici si naši hráči vedli dobře a v poločase bylo utkání vyrovnané. Ve druhé polovině ale soupeř využil standardních situací po chybách z české strany a zvítězil v poměru 2:5 z pohledu naší dvojice. Ve druhém utkání narazil David s Michalem na jednoho ze dvou největších favoritů na zisk titulu, švýcarskou jedničku, kterou reprezentoval i jeden z bratrů Fröhlichových, kteří na loňském seniorském mistrovství světa získali stříbrné medaile. I tento zápas se nesl ve vyrovnaném duchu, ale zkušenost soupeře byla ve druhé polovině utkání znát a švýcarský výběr zvítězil 5:3. Po této prohře již bylo vcelku jasné, že maximem bude třetí místo ve skupině. To se podařilo ukořistit po dalších dvou zápasech, kdy česká dvojice porazila tým Slovenska bez větších potíží 5:2 a pak i tým Belgie v poměru 5:3. Po třetím místě tak došlo na zápas o konečné páté místo, které zvládli David s Michalem proti německému týmu a po vítězství 7:4 tak brali dobré páté místo v turnaji 


Tým ČR 2 tedy Jáchym s Vojtou v základní skupině narazili postupně na německou jedničku, švýcarskou dvojku, tým Francie a taky německý třetí výběr. Do turnaje vstoupila česká bratrská dvojice bezpochyby proti papírově nejsilnějšímu týmu. Domácí bratrská dvojice hrající jako Německo 1 byla největším favoritem celého turnaje. Tým, který boduje i v nejvyšší německé lize mužů, kde mu aktuálně náleží čtvrté místo jistě nečekal, že by mu mladá česká dvojice mohla činit větší potíže. V doslova „bratrovražedném“ boji překvapili Jáchym s Vojtou starší a zkušenější soupeře, když vybojovali cennou remízu 3:3. Po bodovém zisku z prvního náročného utkání byl postup do semifinále o kousek blíže. V dalších utkáních se českému výběru podařilo bodovat, když postupně porazil švýcarskou dvojku 3:1, německý třetí tým v poměru 6:4 a Francii bez větších potíží výsledkem 7:3. O umístění ve skupině na prvních dvou místech rozhodlo skóre, které měli čeští hráči o něco horší než německý tým. Postup do semifinále a případný boj o medaile byl ale po odehrání základních skupin skvělým výsledkem. V semifinálovém utkání narazili bratři Baxovi na švýcarskou jedničku. Po vyrovnaném utkání ale museli přijmout těsnou porážku 3:4 což znamenalo zápas o konečné třetí místo a bronzové medaile. Toto utkání bylo opět utkáním čtyř bratrů. Za německou dvojku totiž nastoupili bratři Luis a Jannes Müllerovi. Po vyrovnaném utkání, které po odehrání základní hrací doby skončilo remízou 3:3, muselo přijít na řadu prodloužení. I to se neslo ve vyrovnaném duchu a rozhodla až chyba v poslední části nastaveného času. Německý tým dokázal využít šanci a zvítězil 6:5. Druhý český tým tak obsadil velmi dobré čtvrté místo. 


I když českým týmům uteklo umístění na stupních vítězů jen velmi těsně, jedná se o velmi dobrý výsledek a oba týmy předvedly bojovné a zodpovědné výkony. Navíc je skvělou zprávou pro českou reprezentaci, že mají oba týmy možnost startovat v tomto stejném složení na mistrovství Evropy ještě v dalších dvou sezónách, zvládnou-li se samozřejmě kvalifikovat během domácí soutěže kategorie U23. Při druhém startu na šampionátu již určitě nebudou brát žádný jiný výsledek než evropskou medaili. 

V turnaji zvítězili a titul mistrů Evropy získali papírově nejsilnější bratři Lehmannovi z Německa, kteří se ale během turnaje herně docela trápili a svoje opravdové kvality potvrdili až v semifinálovém a finálovém utkání. Stříbrné medaile získal výběr Švýcarska a bronzové medaile ukořistil druhý německý tým.

Autor článku: Štěpán Klíma