Silnice

Juniorka Hezinová patnáctá, pro juniory závod po pádech skončil

Juniorka Hezinová patnáctá, pro juniory závod po pádech skončil

Před necelými čtrnácti dny se juniorky zásluhou Štěpánky Dubcové zasloužily o jedinou medaili na evropském šampionátu v belgickém Limburgu, navíc Daniela Hezinová skončila pátá. I nyní na mistrovství světa v Curychu myslely vysoko. Nejlépe si vedla Hezinová, která uzavřela první patnáctku. Zlato vybojovala Cat Fergusonová z Velké Británie, která ve spurtu vedoucí trojice zdolala Paulu Ostizovou ze Španělska a bronz brala Slovenka Viktória Chladoňová.

Všestranná Fergusonová tak vylepšila své stříbro z loňského roku, letos se již stala světovou šampionkou na dráze ve stíhacím závodu družstev a omniu a v Curychu se již radovala ze zlata v časovce.

Hezinová, jezdcící v barvách týmu Watersley R&D Road Team, měla smůlu. V rozhodující moment, když se hlavní pole dělilo, tak ji zbrzdil pád jedné ze soupeřek. “Od začátku to bylo hodně rychlé a také hektické, bylo tam dost pádů. Když se to dělilo do kopce, byla jsem v první osmičce, ale přede mnou spadla Němka a odpojila mě. Snažila jsme se to dojet se Švýcarkou, nechala jsem tam vše. Sjely jsme to před prudkým kopcem, kde přišel rozhodující nástup a bohužel mi už chyběly síly,” popsala Hezinová.

Možná i vzhledem k tomu, že mi týdny před mistrovstvím Evropy moc nenahrávaly. Vynechala jsem dost tréninku pro zranění zad a nemoci. Myslím, že to na mě dolehlo, proti mě byly faktory, které jsem nemohla ovlivnit. Nakonec s tím, jak se to nesešlo, tak s 15. místem jsem spokojená,” dodala česká reprezentantka.

“Byl to těžký závod – déšť a zima. Naše taktika byla jasná: udělat vše pro co nejlepší pozici pro Danielu . Když se to dělilo, tak se ocitla v první skupině, ale bohužel tam byl pád jedné z německých závodnic, což ji zbrzdilo a nedokázala se tam vrátit. Chtěli jsme bojovat o Top Ten, nicméně to hodnotíme relativně pozitivně. Je to závodnice jezdící prvním rokem v kategorii juniorek a 15. místo na světě určitě není špatné,” řekl reprezentační trenér Petr Kaltofen.

Na stupně vítězek se nedostala ani jedna z medailistek z mistrovství Evropy. Šampionka Puck Langenbargová z Nizozemska skončila na 28. místě, stříbrná Němka Messane Bräutigamová dojela až 87. a naše Dubcová 63.

Obrovská smůla Šumpíka a spol.

Pořádnou porci smůly si v deštivém závodě vybrala pětice českých juniorů v čele s lídrem Pavlem Šumpíkem, který byl jedním z velkých favoritů. Zhruba na 20. kilometru skončili na zemi hned čtyři čeští reprezentanti: kromě Šumpíka i Adam Pešek, Adam Bittman a Štěpán Zahálka. Zanedlouho spadl i Jiří Rejzek.

„Od začátku to byl hodně rychlý závod, klouzalo to. V pádu zůstali čtyři naši kluci zrovna ve chvíli, kdy Dánové jeli rychlé tempo. Po nějakých pěti kilometrech spadl i pátý náš závodník. Nechci hovořit o nějaké smůle, byla tam řada favoritů. Prostě se to stalo,“ řekl trenér Petr Kaltofen. Nikdo z Čechů nakonec do cíle nedojel, ale naštěstí nikdo neutrpěl vážné zranění. Titul slavil po 127 kilometrech Ital Lorenzo Finn.

Výsledky – juniorky (73,6 km): 1. Fergusonová (Brit.) 1:54:48, 2. Ostizová (Šp.), 3. Chladoňová (SR) obě stejný čas, 4. Arensová (Niz.) +9, 5. Geryová (Fr.) +53, 6. Wolffová (Brit.) +1:26, …15. Hezinová +2:25, 63. Dubcová +7:45, 77. N. Kaňkovská +10:08, 90. Douděrová (všechny ČR) +13:04.

Junioři (127,2 km): 1. Finn (It.) 2:57:05, 2. Grindley (Brit.) +2:05, 3. Remijn (Niz.), 4. Fietzke (Něm.), 5. Barry (USA) vš. +3:06, 6. Álvarez (Šp.) +3:44, … Šumpík, Bittman, Rejzek, Zahálka, Pešek (vš. ČR) nedokončili.

Foto: Filip Bezděk

Text: Jaroslav Cícha a Jan Krůta

Autor článku: Redakce