Belgičanka Kopecká obhájila titul světové šampionky, Češky nedokončily

Belgičanka Kopecká obhájila titul světové šampionky, Češky nedokončily

Belgická cyklistka Lotte Kopecká obhájila dnes v Curychu titul světové šampionky v silničním závodu. Po 151,4 kilometrech zdolal ve spurtu vedoucí šestice Chloé Dygertovou z USA a bronz vybojovala Italka Elisa Longo Borghiniová. Osmadvacetiletá Kopecká zlato obhájila jako první cyklistka od roku 2013, kdy se to povedlo nizozemské legendě Marianne Vosové. Nejlepší cyklistkou v kategorii do 23 let byla ve společném závodě Nizozemka Puck Pieterseová.

České trio Nikola Nosková, Nela Slaníková a Barbora Němcová vyklidilo pole velice záhy. Hned od začátku byly vidět české cyklistky v závěru hlavního pelotonu a když se pole začalo dělit, tak nestačily, neustále ztrácely a nakonec a se ani jedna z nich nepodívala do cíle.

Takticky závod nezvládly favorizované Nizozemky. V průběhu propršeného náročného závodu byly neustále některé závodnice v oranžovém v úniku, ale v závěru na čele závodu zůstala osamocená jejich jednička Demi Volleringová, ale ve spurtu se neprosadila, musela se spokojit až s pátým místem.

Naopak Kopecká byla několikrát na okruhu v okolí a centru Curychu prakticky pryč ze hry o medaile, ale dokázala se vrátit do vedoucí skupiny a ve spurtu pak byla nejrychlejší. To samé platí i o Američance Dygertové. Jen s bronzem se musela spokojit Longo Borghiniová, která v průběhu celého závodu vypadala ze všech závodnic nejsilnější a častokrát se pouštěla do akcí, které ale soupeřky dokázaly vždy eliminovat. Dygertová vydřela stříbro a z Curychu tak má po bronzu z časovky druhou medaili. Longová Borghiniová dosáhla v silničním závodě MS na třetí bronz, třetí byla i v letech 2012 a 2020.

Výsledky:

1. Kopecká (Belg.), 2. Dygertová (USA), 3. Longo Borghiniová (It.), 4. Lippertová (Něm.), 5. Volleringová (Niz.), 6. Roseman-Gannonová (Austr.) všechny stejný čas.

FOTO Filip Bezděk

Autor článku: Jaroslav Cícha

Související

Recommended